НОВИНИ

Военният министър на САЩ: Русия е пречка за мира в Украйна

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:48, 19.10.2021
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Нито една трета страна няма право на вето върху стремежите на Украйна за членство в НАТО, заяви днес в Киев американският министър на отбраната Лойд Остин. Така той отговори на въпрос за несъгласието на Русия присъединяването на Украйна към Пакта. Шефът на Пентагона е на обиколка в страни от Черноморския регион и увери, че Вашингтон ще продължи да съдейства за укрепване военноморския капацитет на своите съюзници, включително България.

Русия е пречка за мира в Украйна, Москва дестабилизира Черноморския регион, посочи американският министър на отбраната. Подкрепата на Съединените щати за суверенитета и териториалната цялост на Украйна е непоколебима, подчерта в Киев Лойд Остин.

Той повтори призива си към Русия да прекрати окупацията на Крим и войната в Източна Украйна, както и дестабилизиращите си действия в Черно море и по границите на Украйна.

Шефът на Пентагона подчерта, че Москва трябва да спре кибератаките и други вражески дейности срещу Съединените щати, техните съюзници и партньори.

От 2014-та година Вашингтон е предоставил повече от два и половина милиарда долара в подкрепа на украинските въоръжени сили, посочи ръководителят на Пентагона.

С украинския министър на отбраната обсъдихме начини за задълбочаване на регионалното сътрудничество между нашите черноморски съюзници и партньори за възпиране на дестабилизиращите действия на Русия. В подкрепа на тези Усилия Съединените щати ще продължат да подпомагат укрепването на военноморските възможности основно на Украйна, но също така и на Грузия, Румъния и България, каза Лойд Остин - министър на отбраната на САЩ.

Черноморският регион остава ключов за Съединените щати, подчерта Лойд Остин на фона на опасения че фокусът на американските интереси се измества от Европа към Индийско - тихоокеанския регион. Ръководителят на Пентагона вече посети Грузия, а след Украйна заминава за Румъния.

В края на август президентът Байдън прие украинския президент Зеленски във Вашингтон. Тогава украинският лидер си тръгна с обещание за допълнителна военна помощ в размер на 60 милиона долара, основно за противотанкови ракети. Част от тази помощ Украйна получи в понеделник.

Украинският министър на отбраната Андрий Таран днес заяви, че Съединените щати разбират важността на сраженията в Украйна за отстояване на независимостта на страната и отблъскване на руската агресия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Банда от Хаити иска един милион долара за всеки от 17-те заложници от САЩ
Банда от Хаити иска един милион долара за всеки от 17-те заложници от САЩ
Ливърпул повали Атлетико и продължава да е безгрешен в група "B"
Ливърпул повали Атлетико и продължава да е безгрешен в група "B"