НОВИНИ

Войници патрулират по улиците на Еквадор заради обявеното извънредно положение

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
07:23, 11.01.2024
Чете се за: 02:35 мин.
По света
войници патрулират улиците еквадор заради обявеното извънредно положение
Слушай новината

Улиците на градовете в Еквадор остават тихи след ден на безпрецедентно насилие, след като маскирани мъже щурмуваха обществената телевизия в град Гуаякил и в страната имаше бомбени експлозии.

По улиците патрулират военни. Над 130 служители на затвори остават заложници в пет затвора в страната. От понеделник е обявено 60-дневно извънредно положение, след като прочут гангстер изчезна от затвора. Остава неясно дали атаката срещу телевизията в най-големия град в Еквадор - Гуаякил е свързана с изчезването на лидера на гангстерската банда "Лос Чонерос" - Адолфо Масиас или Фито, както е по-известен.

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа обяви война на организираната престъпност и изпрати армията срещу въоръжените банди и терористични формирования след въоръжено нападение в телевизионното студио.

Властите обещаха и да започнат депортация на чуждестранни затворници, особено на тези от Колумбия. Според правителството насилието е в отговор на плановете да бъде построен нов затвор със засилени мерки за сигурност за лидерите на гангстерски групи. Перу също обяви извънредно положение заради насилието в Еквадор.

Пред БНТ Владимир Стоичков - преподавател по журналистика в университета в град Лоха в южната част на Еквадор, заяви, че все още няма логично обяснение за случващото се в страната.

"Влизат непълнолетни, 13 души в един канал, превземат канала според собствените им думи и не поставят никакви условия. Когато ги питат защо са там, те казват, че държавата трябва да види, че с мафията няма шега. След това няколко души влязоха в университета в Гуякил. Защо са там и какво искат - стреляха във въздуха, счупиха една стена и т.н. Има много неща, които не се връзват с нормалната логика", каза Владимир Стоичков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
13-ото издание на „Нощ на звездите“ с нова категория
13-ото издание на „Нощ на звездите“ с нова категория
Депутатите ще изслушат ръководството на МВР заради погрома на протеста срещу БФС
Депутатите ще изслушат ръководството на МВР заради погрома на протеста срещу БФС