НОВИНИ

Волейболистките на Италия останаха без квота за Париж 2024 след загуба от Полша

волейболистките италия останаха без квота париж 2024 загуба полша
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: bgvolleyball.com
11:32, 25.09.2023
Чете се за: 04:12 мин.
Национални отбори
Слушай новината

Бронзовите медалистки от Лигата на нациите от Полша разбиха мечтите на Италия за седмо поредно участие на Олимпийски игри. Воденият от Стефано Лаварини тим се наложи над италианките с 3:1 (15:25, 26:24, 25:23, 25:21) в мач от група С, изигран в Лодз. Първи съдия бе един от най-изявените родни рефери - Ивайло Иванов.

"Дружина полска" измести италианките от първите две позиции, именно със спечелването на последния двубой. Така с актив от 18 точки (6 победи, 1 загуба), "червено-белите" си осигуриха билет за Игрите в Париж. Тимът ще играе за четвърти път на такъв форум и едва втори в псоледните 15 години.

Италианките само могат да съжаляват за пропуснатата възможност, след като губят втори пореден решаващ мач в голям форум след полуфинала на европейското първенство.

В група С другият голям печеливш бе тимът на САЩ, който се наложи над Германия с 3:1 гейма в последния си двубой.

Представителките на "янките" ще играят на 13-тете си Олимпийски игри, след като оглавиха потока, записвайки 6 победи и 1 загуба и 18 точки. Северноамериканките имат по-добро геймово и точково съотношение от Полша.

Европейският шампион и носител на титлата в Лигата на нациите Турция пък спечели квотата си безапелационно - след 7 победи от 7 мача и пълен актив от 21 точки.

"Полумесеците" загубиха само три гейма по пътя към Париж, като нанесоха поражение на българските националки във втория си мач от надпреварата в Токио (Япония).

За южните ни съседки участието на Игрите догодина ще е трето в историята. В Токио те завършиха пети.

Другият щастливец от група В е Бразилия, която записа шест победи от седемте си срещи.

С 16 точки в актива си "селесао" се нареди на втората позиция, отрязвайки шансовете на домакините от Япония за класиране. Ситуация, подобна на тази в група С с Полша и Италия - именно срещата между южноамериканките и азиатките реши крайното класиране. Момичетата на Зе Роберто надделяха с 3:2 гейма и измъкнаха квотата под носовете на японките.

В група А волейболистките от Доминиканската република грабнаха билета за Париж, след като надделяха над Нидерландия в пет гейма. Доминиканките поднасят изненада след изненада, след като по време на турнира в Нингбо успяха да победят двукратните световни шампионки от Сърбия с 3:1 гейма. Единствената им загуба бе от Чехия - в първия мач от надпреварата с 3:2 гейма. Чехкините пък останаха предпоследни с едва 5 точки.

Без квота останаха и домакините от Китай, които имат зад гърба си три титли от Олимпийски игри.

Европейският вицешампион Сърбия се класира за пети път на Олимпийски игри, след като завърши втори в група А. "Плавите" имат 15 точки в актива си (5 победи, 2 загуби).

Така първите шест участници на Олимпийските игри в Париж догодина станаха ясни, към тях се прибавя и домакинът Франция.

Останалите 5 места ще бъдат разпределени по световната ранглиста, сред отборите, които не са успели да се класират от квалификационните турнири.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Весела Лечева бе избрана за член на комисията за "Обществените въпроси и корпоративните комуникации" към МОК
Весела Лечева бе избрана за член на комисията за "Обществените въпроси и корпоративните комуникации" към МОК
Фандъкова пожела успех на кандидата за кмет на София на ГЕРБ-СДС
Фандъкова пожела успех на кандидата за кмет на София на ГЕРБ-СДС