НОВИНИ

Вотът в Германия: Социалдемократите имат лека преднина пред консерваторите

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
23:25, 26.09.2021
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Днес Германия гласува. Според последните екзитполове социалдемократите водят макар и с по-малко от 2%, но въпреки това имат лек превес. Затова в централата им вече празнуват, а техният кандидат за канцлер Олаф Шолц каза, че германците са се произнесли и той трябва да бъде следващият канцлер на Германия и наследник на Меркел.

Ог друга страна в централата на партията на Ангела Меркел настроението не е чак толкова приповдигнато, защото консерваторите отбелязват най-слабия си успех от създаването на партията досега, но въпреки това техният кандидат Армин Лашет също обяви желание да оглави следващото федерално правителство.

Трети в тези избори ще бъдат със сигурност Зелените.

Ето и реакциите:

"Вотът за нашия консервативен съюз е вот срещу федерално правителство, водено от левицата. Ето защо ще направим всичко по силите си, за да сформираме федерално правителство, начело с Консервативния съюз. Трябва да е коалиция, която запазва страната единна. Канцлерът ще е този, който успява да съчетава контрасти и да разработи добра програма за следващите четири години. Готов съм за тази задача", заяви кандидатът на Съюза (ХДС/ХСС) Армин Лашет.

"Ще бъде дълга изборна нощ, но със сигурност много граждани са избрали нас, защото искат смяна на правителството и защото искат следващият канцлер да се казва Олаф Шолц. Ние сме прагматична партия и искаме да работим за по-добро бъдеще за Германия. Показахме,че имаме нужното за управлението на страната - единство, което се подкрепя от всички", каза кандидат -канцлерът на социалдемократите Олаф Шолц.

"Искахме повече. Не успяхме да го постигнем отчасти заради грешки в началото на кампанията. Грешки, които направих аз. Този път не беше достатъчно, но партията има мисия за бъдещето. Започваме тази мисия сега, нощта е едва в началото си. Тази страна се нуждае от правителство с грижа за климата. Това е резултатът от тези избори", коментира кандидат-канцлерът на Зелените Аналена Берброк.

СНИМКИ: БГНЕС

Въпреки опасенията избирателната активност се очертава да бъде доста висока - повече от 75%. Новото на тези избори е, че поне една трета от гласоподавателите дадоха своя глас по пощата. Това направи и самата Ангела Меркел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Равносметката след изборите в Германия
Равносметката след изборите в Германия
След референдум: Мадара остава в област Шумен
След референдум: Мадара остава в област Шумен