НОВИНИ

Времето на 24 май: Не много горещо, с краткотрайни валежи в следобедните часове

bnt avatar logo
от БНТ
07:43, 22.05.2020
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Няма да ни е много горещо през празничните дни. Ще има краткотрайни валежи, но те няма да бъдат в този си вид, в който бяха в сряда вечерта. Те ще са на отделни места, главно в планинските райони. Но като цяло вървим към подобрение на времето. На 24 май се очаква температурите в повечето райони да са между 20 и 25 градуса. В отделни райони и до 27 градуса. Като в следобедните часове облачността ще се увеличи.

Това прогнозира в Сутрешния блок на БНТ синоптикът в НИМХ д-р Анастасия Стойчева.

Тя коментира и високите температури преди дни.

Анастасия Стойчева - синоптик: Такива температури от порядъка на 35-36 градуса са доста по-високи от обичайните за май, въпреки че са далече от екстремума, който е 39,5 градуса. Все пак по-характерно за май е по-хладното време, с температури между 20 и 25 градуса и такива краткотрайни валежи с гръмотевици и градушки.

Най-значителни са били валежите в сряда-четвъртък в Северозападна България, между 25 и 65 литра на квадратен литър, а в крайните югозападни райони - между 20 и 30 литра на квадратен метър. В цялата страна е имало валежи. Първата вечер - в сряда срещу четвъртък, с много гръмотевична дейност в северозападната част от страната, а вчера главно в Южна България, където преди обяд имаше слънчеви часове. Температурите в сряда бяха доста високи - до 32 градуса в Русе и Кюстендил, и много бързо се понижиха. Това рязко понижение е заради нахлуването на по-студен въздух от северозапад, обясни Стойчева.

Облачно време и тази сутрин в по-голямата част от страната. Тези температури са по-обичайни.
Синоптикът обясни и къде са паднали най-много валежи с най-много градушки.

Анастасия Стойчева - синоптик: Температурният градиент беше най-голям в Северозападна България, а развитието на купесто-дъждовна облачност най-мощно и поради тази причина там паднаха най-силните градушки.

Месец май с тези високи температури и комбинацията с това захлаждане, ще стигнем дотам че средните температури ще са около нормите, валежите в отделни райони ще надхвърлят значително месечната норма, а в други ще останат без да стигнат дори 50%. Това е типично за май, да има неравномерно разпределение на валежите в страната, каза още синоптикът.

Вижте още във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
41 нови случая на коронавирус у нас, броят на новоизлекуваните е 42
41 нови случая на коронавирус у нас, броят на новоизлекуваните е 42
След нападението над 70-годишна жена: Хората в Ценово са силно притеснени
След нападението над 70-годишна жена: Хората в Ценово са силно притеснени