НОВИНИ

Все още не е ясно кой е българският моряк от "Руен", освободен, за да получи медицинска помощ

bnt avatar logo
от БНТ
16:21, 19.12.2023
Чете се за: 05:00 мин.
По света
Слушай новината

Все още не е ясно кой е морякът от кораба "Руен", който беше освободен от кораба, за да получи медицинска помощ. Снощи стана ясно, че един от българите на борда е бил преместен на индийски военен кораб, а по-късно настанен в болница. Към момента не е известно защо точно се е наложила медицинската евакуация.

В коментар по темата за отвлечените кораби "Руен" и "Галакси Лийдър", на които има български моряци, премиерът Денков заяви, че правителството работи за благоприятна развръзка, но също не даде подробности.

Няма информация за здравословното състояние на моряка и за причините за евакуирането му.

“Руен” в момента се намира край бреговете на Сомалия - в Мурканьо, в сепаратистката област Пунтленд. Българският моряк е бил евакуиран от борда на кораба в ранните часове на 18 декември с разрешението на пиратската групировка, която отвлече плавателния съд. Той е транспортиран до намиращия се в района индийски военен кораб “Кочи”, прегледан е там и по преценка на медиците – настанен в медицинско заведение.

Ситуацията потвърждава предположенията, че българският търговски кораб е жертва на сомалийски пирати, а не на хусите, които имат политически искания.

Евакуирането на българския моряк от борда на "Руен" става четири дни след като корабът бе нападнат във водите край Сомалия. Тогава от Параходство "Български морски флот" - собственик на “Руен”, съобщиха, че по техни данни към момента няма непосредствена заплаха за екипажа.

Отвличането на кораба стана преди мястото, в което е възможно наемането на въоръжена охрана и до този момент няма информация похитителите да са се свързали с някого с конкретни искания.

Директорът на Параходство "Български морски флот" Александър Калчев поясни, че при болен на борда има определени процедури, които се изпълняват от всички легално плаващи кораби.

"Има конкретни процедури, международни, записани в радиосигналните книги - конкретни сигнали и така нататък, и така нататък. Абсолютно всичко е стандартизирано, като в армията", обяснява капитан далечно плаване Александър Калчев, изп. директор на Параходство "Български морски флот".

Това обаче не важи в случай на пиратско нападение.

Към момента БМФ не предоставя повече информация защо се е наложила евакуацията и как е била договорена тя.

Българският еврокомисар Илиана Иванова не отговори директно дали ЕС би се включил в международна мисия за осигуряване на корабоплаването в Червено море.

"Знаете, че по тези въпроси имаме компетентни колеги – върховният представител, колегата Борел, който се занимава с въпросите, така че аз не бих искала да коментирам", каза тя.

Премиерът Николай Денков уточни, че правителството следи внимателно двата случая, при които има отвлечени български моряци – на корабите “Галакси Лийдър” и “Руен”.

"Винаги има рискове, когато един кораб е отвлечен. Имаме връзка и в единия, и в другия случай, с хора и институции, които са наблизо. Така работим, доколкото можем и ние, да помогнем за успешна развръзка и в двата случая", каза министър-председателят.

На борда на “Руен” в момента остават 17 моряци – седем българи, девет от Мианмар и един от Ангола.

Близо до "Руен" има три кораба от състава на индийските, испанските и японските военноморски сили, които следят ситуацията.

Заради зачестилите атаки от пиратите и от хусите в района все повече компании обявяват, че ще избягват пресичането на Червено море. Това означава заобикаляне на цяла Африка и удължаване на плаването с около 10 дни, което поражда опасения за допълнителна нестабилност за световното корабоплаване.

репортер: Татяна Кисьова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейската вицешампионка по джудо Габриела Димитрова получи парична премия от федерацията
Европейската вицешампионка по джудо Габриела Димитрова получи парична премия от федерацията
Фойерверките са стрес за животните, напомнят от "Четири лапи"
Фойерверките са стрес за животните, напомнят от "Четири лапи"