НОВИНИ

Все повече котки по столичните улици, търси се финансиране за кастрация

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:40, 24.09.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Броят на уличните котки в София е нараснал чувствително. И сигналите за това са много. Единственият начин за справяне с проблема е масова кастрация, но в София все още няма общинско дружество, което да се занимава с този проблем.

Интернет буквално гъмжи от обяви за изхвърлени котенца- в пликове, в кашони, дори в кофи за боклук. Вместо да кастрират котките си, много хора решават да се отърват от нежеланото поколение, като просто го изхвърлят някъде.

"Тези котки които ние виждаме по улицата това са вторично подивели животни, това е домашна котка, това не е нормално живеещ вид на улиците. Тоест храненето на животни на едно място води до събиране на нови животни, когато тези не са кастрирани това води до едно масово размножаване, което води до едни ужасни безумия , което може да се наблюдава например в центъра на София", обясни ветеринарният лекар д-р Димитър Яновски.

Квартал Лозенец е първенец по бездомни котки. Голяма част от жителите на квартала дори смятат, че котките са емблема на квартала и трябва да живеят и да се размножават на улицата до безкрай. Останалите лозенчани пък от години сигнализират институциите- да се вземат мерки, защото кварталът се е превърнал в котешка тоалетна.

Защо броят котките в столичен квартал?

От общината признават за проблема и нуждата от специализирана институция, която да се погрижи за проблема. Планира се "Екоравновесие" да започне да работи и с котки.

"В един момент живот и здраве, надявам се максимално скоро, всичко е въпрос и на финансови средства, дейността на предприятието да бъде разширена и да обхване безстопанствените котки, дружеството разполагат с клиника в която може да обработва", каза Лазар Петрунов , директор на дирекция "Околна среда" в Столичната община.

За момента договор с общината за безплатно кастриране имат от "Четири лапи", но те са много натоварени и с ограничен ресурс. Някои ветеринарни клиники също имат талони за безплатна кастрация , предлагат и капани срещу депозит. Ако не се справяте с залавянето, има екипи доброволци, които могат да ви помогнат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Семен Новиков с олимпийска квота и бронз от световното по борба в Белград
Семен Новиков с олимпийска квота и бронз от световното по борба в Белград
Телеком спря услуга на фирма заради друг неизпълнен договор
Телеком спря услуга на фирма заради друг неизпълнен договор