НОВИНИ

Все повече малки ученици се връщат в клас в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
12:20, 18.11.2021
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

В Пловдивско родители преосмислят позицията си относно тестването на децата им в училище.

От днес над 1000 нови ученици от 1-ви до 4-ти клас тръгват присъствено на занятия. Близо 60 са новите паралелки в областта, които имат над 50% заявени желания за използване на щадящите тестове.

Учители, родители доброволци и пакетчета с тестове очакваха за втори път децата от основно училище "Кочо Честименски" преди да започнат часовете. Тази сутрин класовете, които се връщат към присъствено обучение, стават с три повече.

"Втори 15 септември" - така определят деня самите учители и казват, че ограничението е само в прегръдките. Настроението е приповдигнато, а децата приемат новата ситуация с интерес и забавление.

В това училище има около 600 ученици, а педагогическият персонал смята, че още другата седмица 90% от паралелките ще се завърнат.

"Виждам, че родителите започват да променят мнението си, виждам, че бройките, капацитетът в паралелките започва да се запълва. Според мен е въпрос на време да се завърне цялото училище", заяви учителят Радостина Иванова.

Теодора Стоянова е майка на второкласничка. Дъщеря ѝ днес за първи път прави ковид тест в училище, защото в началото на седмицата повечето родители все още имали притеснения за връщането на децата в клас.

"Моето дете лично много беше разочаровано, искаше много да почне училище и сега е много щастлива днес, че е на училище. Нямаше притеснения, обяснихме ѝ теста, изгледа видеото, което ни пратиха от ръководството и според мен е спокойна", коментира майката Теодора Стоянова.

А родители доброволци и днес помагаха в тестването на децата.

"Доброволец съм, като резерва обаче, така че ако се наложи друг ден отново бих дошла, ще помогна да тестваме по-бързо децата, за да може по-бързо да започне първият им час и въобще всичко да протече нормално", каза доброволецът Ивелина Николова.

От Регионалното управление на образованието в Пловдив очакват най-късно до 24 часа да получат достатъчно тестове за поне още три изследвания в училище.

"Към момента имаме тестове за следващото тестване, което ще бъде на 23-и основно в повечето училища, тъй като отново има избори в неделя и по-голямата част от училищата ще бъдат отново ангажирани с този процес, така че по-голямата час то тях ще тръгнат отново във вторник и имаме малко училища, 7 - 8, в които няма изборни секции, така че те в понеделник ще тестват", обясни Антоанета Кръстанова, началник РУО-Пловдив.

Всеки родител може да подаде ново заявление и детето му да се върне към присъствено обучение, обясниха от образователното управление. Но уточниха, че това може да стане два дни преди тестването. Така, ако заявлението бъде подадено в понеделник, детето може да се върне в училище най-рано в четвъртък.

Репортер: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милан предлага нов договор на Златан Ибрахимович
Милан предлага нов договор на Златан Ибрахимович
Прокуратурата в Разград повдига обвинение на мъжа, изнасилил непълнолетно момиче
Прокуратурата в Разград повдига обвинение на мъжа, изнасилил непълнолетно момиче