НОВИНИ

Втора грипна вълна у нас изчерпва медицинските ресурси

bnt avatar logo
от БНТ
20:12, 04.03.2020
Чете се за: 01:59 мин.
У нас

Грипната вълна в страната се разраства. В 10 области на страната има обявена грипна ваканция. Болните от грип Б са 12 пъти повече от болните от грип А. Най-уязвими са децата и хората до 29 години.

От Националния оперативен щаб обявиха, че грипът изчерпва медицинските ресурси. Някои от инфекциозните отделения в страната са пълни, като част от тях трябва да посрещнат евентуално и заразените с коронавирус.

В още три области Русе, Стара Загора и София-област учениците излизат в грипна ваканция от утре до 9-ти март включително.

Учебните занятия в Стара загора ще започнат в понеделник. До края на седмицата ще останат затворени училищата в областите Бургас, Перник и Шумен.

Частично е обявена грипна ваканция в общините Благоевград, Петрич и Сандански. Няма да се учи и в общините Варна, Бяла и Провадия. Грипна ваканция има и в някои училища в областите Габрово, Пловдив, Добрич, Силистра, Кърджали и Смолян.

Втората грипна вълна се разраства бързо, а заболяването се проявява в рамките на часове с висока температура и мускулни болки.

Усложнения има обикновено при хора с хронични заболявания и слаб имунитет. Болниците във Варна имат готовност да разкрият допълнителни легла при необходимост.

През последната седмица в нациoналната грипна лаборатория положителните проби за грип Б са 12 пъти повече от тези за грип А, който стана причина за епидемия през януари и февруари.

Проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Преди 40 години не го знахеме. Мислеме, че грип А прави епдиемите, сега се оказа, че на всеки пет години една епдиемия е от грип Б.

Така за първи път от години грипната вълна в края на януари е последвана от втора, която е много по-агресивна и поразява два пъти повече хора. По данни на здравната инспекция във Варна, грипните вируси от тип "Б" засягат възрастовата група от 0 до 29 години. Най-засегнати са децата.

Д-р Юлияна Йоргова - педиатър: Втората вълна, която тече, е доста по-агресивна дори от първата, която мина. Проблемът е тип Б от грипния вирус, който води до тежка интоксикации при децата, кръвните картини са твърде раздвижени, температурите са силно високи.

В сравнение с началото на седмицата днес пред лекарските кабинети във Варна пациентите с респираторни заболявания са по-малко. Някои от болните предпочитат да се чуят с личния си лекар по телефона и да изчакат ден-два, други, притеснени от симптомите, настояват за преглед.

Според медици, грипните вируси са типични за сезона, но тази година болните са много повече.

Д-р Филип Филипов - специалист по вътрешни болести: Не е само грип, те си върлуват различни вируси, бактерии. Профилактиката е да се взимат имуностимуланти, които има в аптеките, защото който не си е направил ваксина вече е късно.

От специализираната болница за лечение на белодробни заболявания в Благоевград заявиха, че все още нямат пациенти с усложнения заради върлуващия в момента грип.

Д-р Петър Георгиев - управител на Белодробна болница - Благоевград : Все още не сме се изчистили от усложненията от първата вълна, когато беше Грип А. Болницата не е преставала да бъде пълна. Този грип обикновено започва остро, за часове се разболява човек, с болки по цялото тяло, по мускулите, по костите, по ставите, разтрисания, температура до 39 градуса.

Здравните власти са разпоредили болниците да са в готовност за разкриване на още легла за пациенти с усложнения от грип.

За да се ограничи разпространението на заразата са предприети всички ограничителни мерки за свижданията в болниците и за плановия прием и операции. Преустановени са също детските и женските консултации.

Във Варна на заседание този петък Комисията за борба с респираторните заболявания към здравната инспекция ще реши дали да бъде удължена грипната ваканция на учениците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Включват Иран и Южна Корея в периметъра за контрол на коронавируса
Включват Иран и Южна Корея в периметъра за контрол на коронавируса
Как Европа се справя с коронавируса
Как Европа се справя с коронавируса