НОВИНИ

Втора вълна на COVID-19 в Азия

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:22, 19.03.2020 (обновена)
7286
Чете се за: 01:13 мин.
Общество

Втора вълна на заразени с COVID-19 в Азия - увеличаване на случаите има в Китай, Сингапур и Южна Корея. Причина за това е, че хората се връщат в тези страни и привнасят опасния щам отново. Китайските власти подчертават, че всички 34 нови случая са на хора, пристигнали отвън.

Опасенията са, че заради разпространението на новия коронавирус в останалите части на света, усилията на азиатските държави да овладеят ситуацията могат да бъдат подкопани. В момента огнищата на пандемията са в Европа и САЩ, а тази втора вълна е ясен знак, че нищо не е приключило в Азия. Португалия е сред последните държави обявили извънредно положение заради коронавируса. Круизен кораб с 1 400 души на борда се очаква да акостира в пристанището на френския град Марсилия и да започне тестването на пътниците. В италианската област Ломбардия - една от най-засегнатите от коронавируса, пристигна втори екип медици от Китай.

Фабрицио Сала - вицепремиер на Ломбардия: Основното ни затруднение в момента е липсата на медицински персонал - всичките ни лекари и сестри са заети в битката срещу епидемията. Помощта на Китай е от огромно значение. Даренията и хората, които пристигат от там, ще помогнат за спасяването на много животи. Благодаря на китайския народ - благодаря!

Китайските специалисти ще помагат на колегите си през следващите 2 седмици.

Чу Юнчин - ръководител на китайския медицински екип: На първо място ще споделим опита си за справяне с Ковид-19, за да няма лутане. И второ - ще проверим дали наши сънародници имат нужда от някаква помощ тук.

От днес учебните заведения във Великобритания са затворени. Частично затворено ще остане метрото в Лондон. Европейската централна банка предложи пакет за стимулиране на икономиката на стойност 750 милиарда евро.

Въпреки серията мерки, икономическите измерения на пандемията ще бъдат огромни. Борсовите индекси падат, банките по света намаляват основните си лихвени проценти. По данни на Международната организация на труда е възможно 25 милиона души да изгубят работата си. Германският автомобилен гигант "Фолксваген" спира фабриките си в Германия, Словакия, Испания и Португалия, заради нарушения ритъм на доставки. До края на март няма да работят мощностите на "Дженерал Мотърс", "Форд" и "Фиат Крайслер" в Северна Америка. А след виетнамския хит за коронавируса, група индийски полицаи завладяха мрежата с танца си за миене на ръце.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Испания задържаха голямо количество незаконно оръжие
В Испания задържаха голямо количество незаконно оръжие
Общините в България затягат мерките за справяне със заразата
Общините в България затягат мерките за справяне със заразата