НОВИНИ

Втори ден от 85-часовата Великденска карантина в Северна Македония

втори ден часовата великденска карантина северна македония
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
10:43, 18.04.2020
Чете се за: 00:53 мин.
Балкани

Днес тече вторият ден от обявената 85-часова Великденска карантина в Северна Македония. Решението за рестриктивната мярка беше взето с оглед борбата срещу разпространението на коронавируса, от който в страната са заразени вече 1 117 души, като 139 от тях са се излекували, съобщи МИА.

Според компетентните органи, държавата навлиза в най-критичната фаза от епидемията, при която очаквано се увеличава броят на новозаразените. Управляващите са категорични, че не трябва да се допусне допълнително натоварване на здравната система, както и да се увеличи броят на заразените заради събирането на много хора на едно място.

Забраната и извънредният режим на предвижване на територията на Македония ще продължи до 05:00 часа на 21 април 2020 година. Правителството разпорени Министерството на вътрешните работи да засили контрола в района около храмовете по време на предстоящия празник.

От 16:00 часа на 17 април до 05:00 часа на 21 април е забранено движението и събирането на хора във всички паркове, места за пикник, зони за отдих в национални паркове и гори, както и уикенд селища.

За граждани над 67-годишна възраст остава в сила забраната за излизане в работни дни, освен в интервала между 10:00 и 12:00 часа. Пълната забрана за излизане на 20 април е в сила за тях, както и за всички други граждани.

За лицата до 18-годишна възраст остава в сила забраната за придвижване през работни дни, с изключение на времето от 13:00 до 15:00 часа.

Разрешава се движението в селата изключително за нуждите на селскостопанската дейност.

Аптеките ще работят без прекъсване, а от Министерството на здравеопазването е разработен план за непрекъсната работа на здравните учреждения.

Изключени от забраната за придвижване са полицията, армията, здравните служители, магазините и ресторантите, които доставят храна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скок на заразените с коронавирус в Русия
Скок на заразените с коронавирус в Русия
Пламен Грозданов: Трябва по-справедливо разпределяне на печалбата между производител и търговец
Пламен Грозданов: Трябва по-справедливо разпределяне на печалбата между производител и търговец