НОВИНИ

Япония завърши на първо място в класирането по медали на световното първенство по борба, България е на 20-а позиция

семен новиков излиза тепиха битка бронза олимпийска квота последния ден световното борба
Снимка: startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:08, 25.09.2023
Чете се за: 03:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Япония спечели първото място в класирането по медали на световното първенство по борба в Белград, а България завърши турнира на 20-а позиция. Азиатците финишираха с шест златни отличия и две повече от отбора на САЩ, докато третото място остана за състезателите от Киргизстан с три титли.

Японците изковаха победата чрез националния отбор за жени, който спечели шест от десетте категории. Титли извоюваха Юи Сасаки, Акари Фуджинами, Харуна Окуно, Цугуми Сакурай, Нонока Одзаки и Юка Накагами. В свободния стил с най-много точки завърши САЩ след три титли, а в класическия стил първенец е Азербайджан с победите на Елданиз Азизли и Рафик Хюсеинов. Трима други представители на страната загубиха финали.

Българските национали приключиха състезанията в Белград с три бронзови медала – на Мими Христова на 65 кг жени, Рамазан Рамазанов на 70 кг свободен стил и Семьон Новиков на 87 кг класически стил. Последният осигури и първа олимпийска квота за националния отбор за Париж 2024.

Последният ден на турнира в "Щарк Арена" започна със злато на 63 кг класически стил за Лери Абуладзе от Грузия, който надви на финала с 2:2 по критерий Мурад Мамадов от Азербайджан. Така Абуладзе завърши силната си година с европейска и световна титла, която му убягваше на финала на две поредни първенства.

Бронзовите медали в категорията бяха спечелени от Енес Башар от Турция и Георги Тибилов от Сърбия.

Луис Орта триумфира на 67 кг и това беше втора титла за националите на Куба на световното първенство. На финала той се наложи с 4:3 срещу Хасрат Джафаров от Азербайджан, а бронзовите медали останаха за Мате Немеш от Сърбия и Мохамад Реза Герай от Иран.

Шампион на 87 кг стана турчинът Али Ченгиз, който надви на финала с 8:7 унгареца Давид Лошонци. Това бе едва втора титла за турците от началото на турнира, но тя изкачи отбора на шесто място в крайното класиране. Бронзови медали в категорията взеха олимпийският шампион Жан Беленюк от Украйна и Новиков.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пет документа за сътрудничество между България и Виетнам бяха подписани в парламента
Пет документа за сътрудничество между България и Виетнам бяха подписани в парламента
Ветровито време и днес, и утре
Ветровито време и днес, и утре