НОВИНИ

Йоана Илиева с рекордно шесто място на eвропейското първенство по фехтовка за жени в Пловдив

йоана илиева стана европейска шампионка сабя жени години
Снимка: БФ Фехтовка
bnt avatar logo
от БНТ
21:40, 18.06.2023
Чете се за: 03:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Само два дни, след като Йордан Гълъбов завърши седми на шпага на eвропейското първенство по фехтовка за мъже и за жени в Пловдив, българската фехтовка отбеляза ново рекордно класиране за последните 30 години. Йоана Илиева зае шесто място на сабя на шампионата при изключително силна конкуренция. В турнира участваха повечето от най-силните сабльорки в Европа, а втората и петата в световната ранглиста останаха извън топ 20.

Йоана Илиева започна силно турнира и записа в групите пет победи и една загуба, което й отреди четвърто място в подреждането за елиминациите. В първия двубой от втория кръг на директните елиминации състезателката на клуб "Свечников", под ръководството на националния треньор Ивайло Воденов, победи Илинка Пантис от Румъния с 15:4. В следващата среща, валидна за място сред най-добрите осем Илиева победи 14-ата в световната ранглиста Микела Батистон от Италия с 15:8. В двубоя за място на полуфиналите българката се изправи срещу Теодора Контура от Гърция и отстъпи с 13:15 след две спорни съдийски решения, които решиха изхода от мача. За съжаление, сабльорката ни нямаше право на повече видеконтрол и беше принудена да приеме загубата. Въпреки това Илиева се класира шеста и записа рекордно за последните 30 години класиране на българската фехтовка.

Сабльорката, която преди по-малко от месец стана европейска шампионка за жени до 23 години, отново доказа, че има огромен потенциал и е реална конкуренция за най-добрите фехтовачки в света. Следващата цел пред Илиева са медалите на Европейските игри в края на юни в Полша и на Световното първенство в края на юли в Милано.

Другите три български сабльорки на Европейското първенство в Пловдив също показаха добра игра. Емма Нейкова се класира 34-а, след като в първия двубой от елиминациите отстъпи пред Ирина Шчукла от Турция с 14:15. Олга Храмова завърши 42-а, а Кристина Миланова е 45-а.

В надпреварата на рапира мъже Матей Матеев е 64-и, Велин Стойчев раздели 65-66 място с Марк Леополд Кучта от Словакия, Калоян Николов раздели 67-68 място с Илиас Ризос Джанос от Гърция, а Васил Чепишев раздели 69-70 място със Силвиу Розу от Румъния.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Славов ще иска от ВСС разглеждане на избора на Сарафов за и.д. главен прокурор
Атанас Славов ще иска от ВСС разглеждане на избора на Сарафов за и.д. главен прокурор
В началото на лятото: С колко поскъпва почивката на морето у нас тази година?
В началото на лятото: С колко поскъпва почивката на морето у нас тази година?