НОВИНИ

Югозападен вятър и необичайно високи температури и днес

В някои части на страната живакът ще скочи до 19 градуса

югозападен вятър необичайно високи температури
bnt avatar logo
от БНТ
05:55, 19.01.2024
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Югозападен вятър и необичайно високи температури и днес

Минималните температури ще бъдат между 1° и 10°, в София - около 4°, а максималните - между 12° и 19°, в София - около 12°.

Облачността ще е разкъсана, в много райони временно намаляваща до слънчево време. Ще духа слаб до умерен запад-югозападен вятър.

По Черноморието ще преобладава слънчево време. Ще духа умерен и силен югозападен вятър. Максималните температури ще са между 12° и 16°. Температурата на морската вода е 7 - 9°. Вълнението на морето ще бъде 2 - 3 бала, но с тенденция на отслабване.

В планините ще има променлива облачност, почти без валежи. Ще духа умерен и силен западен вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 10°, на 2000 - около 3°.

Вечерта от северозапад ще започне ново увеличение на облачността. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще нахлува по-студен въздух. Ще завали дъжд, който през нощта в Северна България и високите западни полета ще премине в сняг и там ще има снежни виелици.

В събота вятърът ще се ориентира от североизток и ще се усили. Студеният въздух ще обхване цялата страна. Ще бъде облачно, с валежи предимно от сняг, в Южна България преди обяд все още от дъжд, но със застудяването и там дъждът бързо ще преминава в сняг. Има повишена вероятност на места, главно в Предбалкана и в Югозападна България, количествата да са значителни, ще се образува и снежна покривка, в отделни райони достигаща 20 - 25 см, в планините - до около 55 см. В Централна Северна и Североизточна България, както и по планинските проходи ще има условия за виелици и навявания. В много райони температурите ще са с обратен дневен ход - сутрешните между 1° и 6°, към 14.00 часа - вече между минус 4° и 1°.

През нощта срещу неделя от север валежите ще започнат да отслабват и да спират, най-късно - сутринта в неделя - в Рило-Родопската област. Ще бъде студено, в източната половина от страната все още и ветровито.

През първата половина от следващата седмица вероятността за валежи е малка. В началото облачността ще бъде разкъсана, предимно висока и средна, в понеделник покрай Дунав - значителна. Вятърът ще отслабне, в много райони ще стихне и сутринта ще е твърде студено с минимални температури между минус 12° и минус 7°, а максималните ще са между минус 2° и 3°. И във вторник сутрешните температури ще са ниски, но през деня ще започне затопляне.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът гласува кои ще са двамата представители в Конституционния съд
Парламентът гласува кои ще са двамата представители в Конституционния съд
Египет и Гана не се победиха за Купата на африканските нации
Египет и Гана не се победиха за Купата на африканските нации