НОВИНИ

За първи път в България ще се проведе световно първенство по парапланеризъм в дисциплината „Кацане в цел”

Надпреварата ще се проведе в Сопот

търсене адреналин полет парапланер снимки
bnt avatar logo
от БНТ
16:36, 18.10.2023
Чете се за: 02:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев ще открие в петък, 20 октомври, световния шампионат по парапланеризъм в дисциплината „Кацане в цел” („Целно кацане“). Церемонията ще започне в 18:00 часа в град Сопот, местността Арменица при първата станция на лифт Сопот.

В състезанието ще вземат участие 132-ма водещи пилоти от 46 страни, като полетите в тази дисциплина са доста атрактивни както за участниците, така и за публиката. Целта ще бъде разположена в близост до „Лифт Сопот“. Мишената представлява електронно измервателно устройство и отчита отклонение от идеалния център през 1 см. Точката, която трябва да уцелят пилотите, е с диаметър 2 см - което е и размерът на монета от 5 стотинки. Награди ще бъдат връчени в следните четири категории: отборно по нации, общо, жени и младежи.

За последните 10 години в България това е първо такова състезание по парапланерен спорт от най-висок ранг. Световното първенство е с най-висок рейтинг в спортния календар на Международната федерация по въздушни спортове (FAI) и носи точки за световната ранглиста. Световната федерация по въздушни спортове (World Air Sports Federation) избра именно Стара планина и по-конкретно - град Сопот, област Пловдив, като едно от най-добрите места в света за летене с парапланер. Екипът на лифт Сопот беше отличен и избран за домакин благодарение на множеството вече успешно организирани международни състезания.

Съорганизатори на мащабното събитие, което ще продължи от 20 до 28 октомври тази година са община Сопот, Спортен клуб Шамбала и Български национален аероклуб, с подкрепата на Министерството на младежта и спорта.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светът осъди атаката на болницата в Газа, Байдън с подкрепа за Израел
Светът осъди атаката на болницата в Газа, Байдън с подкрепа за Израел
Правителството предложи назначаване на нови посланици в 6 държави
Правителството предложи назначаване на нови посланици в 6 държави