НОВИНИ

За промени в Закона за местното самоуправление се разбраха кметове с финансовия министър

Александър Марков
от Александър Марков
12:43, 24.09.2020
Чете се за: 01:13 мин.
Регионални

Спешно да бъдат приети промените в Закона за местното самоуправление, които да осигурят финансова независимост на кметствата на малки населени места. За това се разбраха кметове на малки общини и финансовият министър Кирил Ананиев след среща в министерството.

Двете страни се разбраха да се работи под допълнение и да бъдат приети промените в закона, които бяха внесени от управляващите миналата година, но са приети само на първо четене.

Кметовете дойдоха на тази среща след протеста си във вторник, тъй като настояват за две основни неща: финансова независимост и да се въведе избираемост за кметове в населени места с население до 100 души.

Следващата среща между кметовете на малки населени места и властта ще бъде на 29 септември.

На практика всички кметски наместници, които бяха на срещата, не разполагат със собствен бюджет.

"Ние желаем всяко населено място да си има собствен бюджет и кметът на общината да бъде длъжен да го изпълнява. Примери има много за второстепенни изпълнители, но кметът на общината колкото реши, толкова им дава. Искаме да има санкции за кметове, които не желаят", каза Румен Стоянов, кмет на град Калофер.

"Искаме правата ни да бъдат увеличени, очакваме разбиране в министерството, очакваме гласът ни да бъде чут, защото проблемите в малките населени места са много. Държавата се обезкървява", смята Сийка Суркова, кмет на село Момчиловци, Смолянско.

"Ние страшно имаме необходимост от техника, не разполагаме с едно обикновено багерче, да не говорим за миячни машини, пожарна. Искаме техника, защото сме доста голям регион", поиска Борислав Борисов, кмет на град Плачковци.

"В момента е важно кметовете на кметства и кметски наместници да добият тези права, за които ние пледираме. Първото и най-важно, прагът да се върне на 100 жители на населеното място и след това финансиране", казва Димчо Скорчев, кмет на град Дунавци, Видинско.

"Кметският наместник няма никакви права, аз съм потърпевш в това нещо, за всяко едно нещо трябва да питам кмета, да искам разрешение сякаш съм на училище, дали мога да отида да тоалетната или не", каза Пламен Петков, кметски наместник село Къшин, Плевенско.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марияна Николова се срещна с представители на Асоциацията на експертите в туризма
Марияна Николова се срещна с представители на Асоциацията на експертите в туризма
Външното министерство на Русия: Ще бъдат обявени ответни мерки за двамата руски дипломати
Външното министерство на Русия: Ще бъдат обявени ответни мерки за двамата руски дипломати