НОВИНИ

Забраняват вноса на боклук, който не е предназначен за гориво

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
22:22, 04.08.2021
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Вносът на боклук, който не е предназначен за гориво ще бъде забранен. Това обяви служебният екоминистър Асен Личев, който е подготвил заповед и ще я внесе до дни в Министерския съвет. Целта е да се спре незаконното изгаряне в централи на съответния отпадък. Министърът присъства на заседание на парламентарната комисия за ревизия на управлението от последните пет години.

България продължава да има сериозен проблем с италианския боклук внесен в страната като гориво за централи. Това обяви в комисията по ревизия екоминистърът, който обясни, че вносът е станал благодарение на разрешение на самото екоминистерство и сега боклукът не може да бъде върнат в Италия, защото е внесен легално.

"След това пропукване България става площадка за италианския боклук, който още не е ликвидиран, 230 тона в момента се намират на площадката на Бобов дол, а 8000 тона в Плевен и ние не може да го ликвидираме. Това е отпадък, който по предназначение може да се третира само по два начина или да се изгори или да се депонира, защото той не е рециклиран отпадък за гориво", заяви Асен Личев, служебен министър на околната среда и водите.

Именно затова министърът смята да забрани и новия внос. Сигнал в Комисията по ревизия внесе журналистът Димитър Стоянов.

"Ние достигаме до извода, че верификаторът, който верифицира данните за въглеродни емисии за тецове, които са свързани със собственост на Христо Ковачки, подават данни, които няма логика да са толкова ниски - според експертите тези данни са занижени", заяви Димитър Стоянов.

Според журналиста са нанесени щети за 30 млн. евро, а компанията, която е верифицирала емисиите, не е действала коректно.

"Господин Чобанов, най-малко мен ще ме помислите, че съм привърженик на Ковачки, защото неговото комплексно разрешително е точно на гилотината и всеки момент ще бъде отрязано. Доколкото разбрах, има фирма, която е акредитирана за верификация на емисиите, нали така, и вие имате повече възможности да разберете кой е собственикът", заяви Асен Личев.

"Господин Ковачки като си е купувал квотите, той е плащал вероятно на банки или на финансови къщи, но не и на държавата и спестяването на тези 30 млн. лева или каквото и да е било там, няма никакво отношение нито към държавния бюджет, нито към бюджета на Европейския съюз", каза Боряна Каменова, директор на Дирекция Политика по изменение на климата.

От Българската служба по акредитация потвърдиха, че компанията, издала верификациите, е легитимна.

"Джей Ай Верифай е получила акредитация като верификационен орган, съгласно нормативните изисквания първи планов надзор беше проведен в рамките на 12 месеца", заяви Ирена Бориславова, изпълнителен директор на ИА Българска служба за акредитация.

Сигналът обаче ще бъде разгледан от депутатите по-подробно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представиха антики, върнати от Великобритания в България
Представиха антики, върнати от Великобритания в България
Протест пред Халите против превръщането на сградата в супермаркет
Протест пред Халите против превръщането на сградата в супермаркет