НОВИНИ

Задържаха дилър с близо 40 кг кокаин в Студентски град

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
14:32, 26.05.2020
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Дилър, пренасящ 40 килограма кокаин на стойност 10 милиона лева, беше задържан от полицията в "Студентски град" в София. Задържаният е 31-годишен, работил дълги години в чужбина, с чисто съдебно и криминално минало. Това е второ голямо количество кокаин, което полицията задържа у нас през тази година - първото беше укрито чрез импрегнирани в кашони с цитрусови плодове и внесено с кораб през пристанището в Солун.

На 24 май на обяд патрул на столичното 7-мо районно извършва рутинни проверки на автомобилите, които се движат в "Студентски град". Близо до блок 38, в района на едно от известните заведения, забелязват лек автомобил. Шофьорът на няколко пъти ходи от колата до близките храсти и пренася сакове. Униформените решават да го проверят и мъжът първо се заключва в автомобила си. По-късно излиза от колата, за да си даде документите, но ги изпуска заедно с голяма сума пари.

Георги Хаджиев, директор на СДВР: След проведения разговор с него, същият е споделил, че носи забранени вещи и предмети и се оказва това, което всички знаете, около 40 кг. кокаин.

Наркотикът е бил в багажника на автомобила в два сака. Едните пакети са фабрично затворени, а другата част са с индикация Асо - спатия, което е знак, че са готови за преразпределение.

Георги Хаджиев, директор на СДВР: Част от кокаина, 1/3 е с изключително висока чистота, говорим за 75% чистота. Разговарял съм с колегите, досега такъв случай не е имало. Останалите 29 килограма и половина, тя приблизително е толкова, е с чистота 67 - 70%. По цени на едро, говоря за чисто оперативна информация, 1 килограм се търгува за около 35 000 евро.

Общата стойност на кокаина по цени на едро е около 3 милиона лева. Разпределен на дози и пласиран на пазара може да стигне до 10 милиона лева.

Георги Хаджиев, директор на СДВР: Ако приемем, че се примесва с други примеси - това ще се окаже действителната цена.

Имате ли насоки какъв е произходът на този кокаин? - Не бих си позволил да коментирам, да имаме насоки, но ако оперативната информация се облече в доказателства, може да го коментираме.

Според източници на "По света и у нас" произходът на кокаина е Латинска Америка и най-вероятно голяма част от него е предназначена за преразпределение към пазара в Западна Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разпращат фалшиви имейли за игри и томболи от името на „Български пощи“
Разпращат фалшиви имейли за игри и томболи от името на „Български пощи“
Пожар в жилищен блок в Бургас, няма пострадали
Пожар в жилищен блок в Бургас, няма пострадали