НОВИНИ

Задържаха фалшиви долари и евро, печатани на територията на университет в София

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
12:21, 16.03.2021
Чете се за: 02:52 мин.
Криминално
Слушай новината

Разкрито е производство на фалшиви парични знаци на територията на висше учебно заведение в София, съобщиха от прокуратурата. Откритата сума е 4 млн. долара и 3 млн. и 600 хил. евро.

Дейността е извършвана от лице, което е имало трудов договор като печатар в това учебно заведение, съобщи на брифинг административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова.

Печатната машина е запечатана, иззети са фотоплаки с изображение на евро банкноти, фотоплаки с изображения на акцизни бандероли, свидетелство за регистрация на МПС.

Задържани за до 72 часа са две лица – мъж и жена, допълни тя. До този момент те се възползват от правото си да не дават обяснения.

Акцията е организирана след получен сигнал от ГДБОП, съобщи директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев. Няколко екипа на СДВР и ГДБОП са извършили процесуално-следствени действия на територията на две жилищни помещения в столицата. Печатарската машина е открита в помещение тип хале, разположено на територията на висше учебно заведение, уточни той.

„Впечатляваща е стойността на иззетата валута. Веществените доказателства, които са иззети, говорят за сериозна престъпна дейност“, каза старши комисар Георги Хаджиев.

Двете задържани лица нямат криминални прояви до момента, не са задържани. Полицията обаче разполага с данни, че те са част от по-голяма схема, която е свързана с трафик на конкретните неистински пари към Украйна, говорейки за доларите, и към Западна Европа на еврото, съобщи директорът на ГДБОП главен комисар Любомир Янев.

Все още не изяснено дали университетските власти са били наясно с извършваната дейност на територията на учебното заведение. Отпечатвани са били и неистински документи, сред които здравни книжки, различни опаковки, рекламни материали и други документи, допълни още директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

МВР и Софийската градска прокуратура са провели операция срещу производство на фалшиви долари и евро в столицата, съобщи и главният прокурор Иван Гешев на официалния си профил в Туитър.

"Българските правоохранителни институции продължават активно да пазят финансовите интереси на ЕС и партньорите ни от САЩ", написа Гешев.

Снимки: СГП

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Понижение на температурите и силни ветрове
Понижение на температурите и силни ветрове
Реал ще брани крехкия аванс срещу амбицираната Аталанта
Реал ще брани крехкия аванс срещу амбицираната Аталанта