НОВИНИ

Задава ли се проблем с боклука в София?

Айше Сали
от Айше Сали
21:00, 30.03.2020
Чете се за: 00:51 мин.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров предупреди, че част от мощностите, които изгарят отпадъци в София, не работят.

От Столичната община обаче са категорични, че няма недостиг в капацитета на завода за преработка на тези количества. Потенциална опасност крият отпадъците, изхвърлени от заразени с коронавирус на домашно лечение.

Контролът на биологичните отпадъци в болниците е строг, но не така стои въпросът с маските и консумативите от заpразените с коронавирус на домашно лечение. Извън здравните заведения, специални места за изхвърлянето им липсват.

Ген.-майор проф. д-р Венцисла Мутафчийски: Фирмите за биологични отпадъци ще инициират безплатно събирането на подобни отпадъци на места, където има струпване на по-голям брой пациенти. Всъщност единственият проблем, който могат да донесат тези отпадъци, е за хората, които бъркат в кофите за боклук.

Дезинфецията на самите кофи и пространствата около тях са сред мерките, с които Столичната община, предпазва хората от потенциална зараза. В понеделник, вторник и сряда те се измиват. Следва и измиване на боклукчийските камиони. Екоминистърът обче е предупреди, че се задава проблем със софийския боклук. Той не е свързан с коронавируса, а със спирането на мощности за преработката на отпадъци по искане на прокуратурата.

Емил Димитров - министър на околната среда и водите: След като София няма мощност, ние ще замиришем. Аз съм ги помолил да получават, да продължават да трупат на площадките, въпреки че не работят.

От Столичната община не очакват проблеми с третирането на битовите отпадъци. От там коментираха пред БНТ, че спазват издадените им разрешителни и предприемат действия за спазване реда за управление на отпадъците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Третият тест за коронавирус на Ангела Меркел е отрицателен
Третият тест за коронавирус на Ангела Меркел е отрицателен
Живот на балкона - как хората в изолация намериха отдушник в кризата?
Живот на балкона - как хората в изолация намериха отдушник в кризата?