НОВИНИ

Загиналият при взрива в Мадрид българин е минавал случайно покрай сградата

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
11:40, 21.01.2021
Чете се за: 02:27 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Български гражданин, мъж на 47 години, е сред загиналите при вчерашния взрив в сграда в Мадрид. Българинът е минавал случайно, съобщи БНР. Посолството ни в испанската столица беше информирано за смъртта на нашия сънародник устно по два различни канала от местната полиция. Това съобщи външното ни министерство.

Експлозията в енорийски дом вероятно е била причинена от изтичане на газ.
Испанската преса съобщава за най-малко 4 жертви и десетина ранени. Днес се пристъпва към контролирано събаряне на горните етажи на сградата.

Освен българския гражданин в експлозията са загинали 35-годишен испанец електротехник, баща на четири деца, 36-годишен свещеник и 85-годишна жена.

Сградата, където е станала експлозията, е собственост на мадридското архиепископство, в нея има жилища за свещеници, приют и се раздава храна на бездомници. Петте горни етажа са разрушени.

Взрив в центъра на Мадрид (СНИМКИ)

Според очевидци експлозията е била чута на няколко километра.

Осемгодишният син на Изабел Ромеро учи в училище в района.

"10 минути изпитах огромна тревога, защото живея в онази сграда, може да се види оттук. Експлозията стана близо до училището и не знаехме дали децата са добре, но 10 минути по-късно ни писаха, че са евакуирани", каза жителят на Мадрид Изабел Ромеро.

Експлозията вероятно е причинена от изтичане на газ.

"Най-вероятната хипотеза е изтичане на газ, имало е човек, който е работел по котела по това време", каза кметът на Мадрид Хосе Луис Мартинес-Алмейда.

Според мадридския кмет цяло чудо е, че няма повече жертви.

Четирима от пострадалите са в болница. Седеметажната сграда се намира на улица Толедо, в един от централните райони на Мадрид.

След експлозията спасителни екипи евакуираха обитателите на старчески дом в близост до взривеното здание. Правоохранителните органи започнаха разследване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВК Марица записа поредна победа № 100 в НВЛ
ВК Марица записа поредна победа № 100 в НВЛ
Гол от дузпа на Левандовски запази аванса на Байерн в първенството
Гол от дузпа на Левандовски запази аванса на Байерн в първенството