НОВИНИ

Захариева обсъди с турския си колега временни противоепидемични мерки по повод Рамазан

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:46, 23.04.2020
Чете се за: 00:55 мин.
У нас
захариева обсъди турския колега временни противоепидемични мерки повод рамазан

Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев бе въведено временна забрана за влизане на територията на Република България на лица и пътни превозни средства, влизащи от Република Турция през ГКПП Лесово – "Хамзабейли", ГКПП "Капитан Андреево" – "Капъкуле" и ГКПП "Малко Търново". Тя влиза в сила от 00:00 ч. на 24.04.2020 г. и ще бъде прилагана до 23:59 ч. на 26.04.2020 г.

Изключение ще се допуска за транзитния товарен трафик и автомобилите, превозващи хора за лечение.

Целта е да се осигури спазване на противоепидемичните мерки в началото на мюсюлманския празник Рамазан. Министерството на външните работи на Република България призовава българските граждани да се въздържат от всякакви пътувания, освен ако това не е абсолютно необходимо. Призивът важи и за всички български граждани, които пребивават постоянно в чужбина.

"Отправихме предупреждение към българите да не пътуват при своите роднини в страната или чужбина преди Великденските празници. Сега отново го правим и в началото на Рамазана. Дори след отпадането на забраната гражданите, пътуващи между България и Турция, ще бъдат поставяни под карантина във всяка от двете държави при всяко преминаване на границата“, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя проведе телефонен разговор със своя турски колега Мевлют Чавушоглу, с когото обсъди въвеждането на тези временни мерки, които са в интерес на гражданите и на двете страни. Захариева честити на министър Чавушоглу Деня на националния суверенитет и на детето, както и 100-годишнината от основаването на Великото национално събрание на Република Турция.

Двамата министри изтъкнаха отличния диалог между двете страни и високото оперативно сътрудничество между българските и турските институции в борбата с пандемията и в облекчаването на мерките за гражданите и бизнеса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любо Делев и Павел Георгиев са задържани за побоя над журналиста Слави Ангелов
Любо Делев и Павел Георгиев са задържани за побоя над журналиста Слави Ангелов
Бургаски абитуриенти дариха парите си от бала за борба с коронавируса
Бургаски абитуриенти дариха парите си от бала за борба с коронавируса