НОВИНИ

Захариева: Парите за „такса“ коронавирус ще бъдат върнати на гражданите

bnt avatar logo
от БНТ
19:42, 08.04.2020
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Външният министър Екатерина Захариева определи „такса“ коронавирус, искана от консула на България в Хага, като незаконна и неприемлива.

Екатерина Захариева, вицепремиер и външен министър: Няма как да се въвеждат такси, които не са описани подробно в Наредба 3 и които не са за предоставяне на услуги. На 6 април е въведена такава такса от консула. Двама души са я платили - един българин и един чужденец. Свилен Илиев обяснил, че е имал намерение да се съберат пари, за да се сложат разделителни съоръжения пред консулската служба. Но така или иначе консулската служба е ремонтирана миналата година. Парите ще им бъдат върнати.

Срещу Свилен Илиев ще бъде образувано дисциплинарно производство.

Много малко туристи все още има в чужбина заради пандемията. Доста държави в Латинска Америка и Африка са затворили въздушното си пространство за полети от Европа, коментира външният министър.

Тя посъветва българските граждани да пътуват само в краен случай.

Екатерина Захариева, вицепремиер и външен министър: Правителството и Националният оперативен щаб много адекватно реагираха на пандемията. Тя изненада всички. Пионери сме в част от мерките, но това не е състезание. Всички сме заедно в това. Нашата икономика е много свързана с европейската и световната.

Вижте целия разговор с министър Екатерина Захариева във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Журналистът Тони Николов: Един малък вирус преобърна цялата ни цивилизация
Журналистът Тони Николов: Един малък вирус преобърна цялата ни цивилизация
Над 750 000 случаи на коронавирус са регистрирани в цяла Европа
Над 750 000 случаи на коронавирус са регистрирани в цяла Европа