НОВИНИ

Заловиха пътничка на Летище София, пренасяща незаконно защитени корали (СНИМКИ)

bnt avatar logo
от БНТ
14:12, 19.05.2022
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
заловиха пътничка летище софия пренасяща незаконно защитени корали снимки
Слушай новината

24 парчета от корали, защитени по CITES, откриха митнически служители на Летище София.

На 6.05.2022 г. митническите инспектори извършват проверка на пътничка, пристигаща от Доминиканска република през Франкфурт с полет до София. Пътничката преминала през „зелен коридор“ и била селектирана за щателна митническа проверка на багажа.

При сканирането на куфара ѝ са установени предмети с необичайна форма и плътност. При последвала физическа проверка митническите служители намират в найлонов плик 24 парчета с различна големина и форма и общо тегло над 2,5 кг, наподобяващи корали.

По предварителни данни парчетата са от корали от разред Мадрепоровите корали (Scleractinia) и като такива попадат в Приложение II от Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES), а за пренасянето и вноса им се изисква разрешително по CITES.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на ТД Митница София под надзора на Софийска градска прокуратура. Работата по случая продължава с експертиза на коралите.

Агенция „Митници“ напомня, че когато посещават непознати дестинации туристите трябва внимателно да се информират за евентуални рестрикции относно предмети, които възнамеряват да вземат със себе си, без значение дали са намерени в природата или са закупени от местни пазари и магазини, тъй като те могат да представляват изделия от защитени видове на дивата флора и фауна.

Снимки: Агенция "Митници"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разхлабват мерките в Шанхай
Разхлабват мерките в Шанхай
Джейкъбс не остана доволен въпреки победното си завръщане на 100 м
Джейкъбс не остана доволен въпреки победното си завръщане на 100 м