НОВИНИ

Започна делото за терористичните атаки в Париж през 2015 г.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:49, 08.09.2021 (обновена)
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

В Париж започна исторически процес. Той е за атентатите на 13-и ноември 2015-а година, когато във френската столица загинаха 130 души и 350 бяха ранени. Обвиняемите са 20. На подсъдимата скамейка е и единственият останал жив от извършителите.

Съдебният процес за атентатите от 13-и ноември 2015-а започна при изключително строги мерки за сигурност и в специално изградена зала от 750 квадратни метра в Съдебната палата Париж. В залата могат да се поберат 550 души. Делото започна с четене на факти и изслушвания на адвокати. Заседанията се записват за нуждите на архивите, но няма да стават обществено достояние.

Сред ищиците има близо 1800 души, сред тях близки на загинали и оцелели от нападенията.

"Това, което ми идва наум, е "най-накрая". Ето ни тук след почти шест години, ще получим отговори, може би не на всички въпроси, но поне ще можем да продължим напред", коментира Лидия, оцеляла при атентата в зала "Батаклан".

Общо 330 адвокати са ангажирани в процеса.

"Семействата естествено ще имат думата. Тук сме също и за да представим техните показания, защото някои, които са били ранени или са загубили близък, не искат да говорят в съда. Защо? Защото страданието е неописуемо и неизразимо", каза адвокатът Оливие Морис.

Обвиняемите са 20. Всички те са мъже на възраст от 27 до 40 години. 14 от тях ще са на подсъдимата скамейка в залата в следващите осем месеца. Останалите шестима ще бъдат съдени задочно, като за петима се смята, че са мъртви.

Сред обвиняемите е единственият останал жив при нападенията - предполага се заради дефектен пояс с експлозиви. Това е 32-годишният Салах Абдеслам, с френско и мароканско гражданство. Той беше арестуван в Белгия. В началото на процеса днес Абдеслам заяви, че е станал боец на "Ислямска държава", групировката поела отговорност за атентатите. Мъжът е обвинен в убийство, останалите подсъдими в сътрудничество на атентаторите.

Вечерта на 13-и ноември 2015-а, джихадисти извършиха нападения край Стад дьо Франс, по време на приятелски мач между Франция и Германия, в зала "Батаклан", където се провеждаше рок концерт и където загинаха 90 души. Джихадистите атакуваха и тераси на заведения в Париж. Загинаха общо 130 човека, 350 бяха ранени.10-имата нападатели се самовзривиха или бяха ликвидирани от полицията. С изключение на един всички обвиняеми могат да получат от 20 години лишаване от свобода до доживотен затвор.

Приключването на процеса е насрочено предварително за 25-и май догодина.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наградите за олимпийските медалисти продължават
Наградите за олимпийските медалисти продължават
От БФС разкритикуваха решението на СГС за Извънреден конгрес
От БФС разкритикуваха решението на СГС за Извънреден конгрес