НОВИНИ

Започна визитата на Екатерина Захариева в Унгария

започна визитата екатерина захариева унгария
bnt avatar logo
от БНТ
12:59, 19.10.2020
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна на летище "Ференц Лист" в Будапеща. Тя е на официално посещение в Унгария, посветено на 100 г. от двустранните ни дипломатически отношения.

Днес в Унгария ще бъде тържествено отбелязан и Денят на българо-унгарското приятелство.

Екатерина Захариева ще разговаря с унгарския министър на външните работи и търговията Петер Сиярто. Двамата ще обсъдят двустранните отношения, икономическото и енергийното сътрудничество, кризата, предизвикана от разпространението от коронавируса, както и теми от дневния ред на Европейския съюз.

Двамата министри ще подпишат Меморандум за разбирателство в областта на международното сътрудничество за развитие между МВнР на България и Министерството на външните работи и търговията на Унгария, както и документ за отбелязване на 100-годишнината от установяването на двустранните дипломатически отношения. Това е първо двустранно посещение на Екатерина Захариева в Унгария.

В рамките на визита Захариева ще награди със Златен почетен знак на МВнР изтъкнати българи и унгарци, допринесли за развитието на отношенията ни. Отличие ще получат застъпникът на българското малцинство в унгарския парламент Симеон Варга, председателят на Българското дружество в Унгария Димитър Танев, председателят на Българското републиканско самоуправление в Будапеща Данчо Мусев и Светла Кьосева, дългогодишен директор на Училището за роден език в Будапеща.

В Унгарския национален музей, където ще се състои церемонията по награждаването, външният ни министър ще открие и художествена инсталация с българските букви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Божинов напуска недоволен Левски в посока "Лече"
Божинов напуска недоволен Левски в посока "Лече"
ЦСКА-София е отбор №1 за септември
ЦСКА-София е отбор №1 за септември