НОВИНИ

Започнаха снимките на новия филм на БНТ - „Дядо Вълю“

Режисьор на филма е Георги Дюлгеров, а лентата е част от филмопроизводството на обществената телевизия

Цанка Николова
от Цанка Николова
13:54, 04.05.2022 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Георги Дюлгеров снима нов филм за БНТ. "Дядо Вълю" е базиран на "Записки по българските въстания" и разказва сюжета за предателството на Георги Бенковски.

Един филм за родната памет, но и за важността на прошката в живота ни. Филм, който разказва за смъртта на Бенковски и за предателската клопка, в чийто капан пада жертва.

Много е важно да се знае кой е Бенковски и да се знае, че това е личност, която е успяла да вдигне един цял окръг, казва Георги Дюлгеров, режисьор и сценарист.

За актьорите участието им във филм с историческа тематика е истинско предизвикателство.

Особено чувство е да си бил в родната къща на човека, който играеш и да си на местата, където са се случвали много съществени моменти в живота му и в нашата история, казва Пламен Димов, актьор в ролята на Георги Бенковски.

Благодарение на Захари Стоянов ние днес имаме възможността да знаем всички тези неща от първа ръка, от първо лице, разказани за Бенковски, за Априлското въстание, казва Иван Николов, актьор в ролята на Захари Стоянов.

Пропит с история през годините, град Копривщица е сцена за много продукции.

Зрителите могат да очакват от филма един разказ, който се опитва да разкаже историята така както вероятно се е случила, казва Владимир Андреев, продуцент.

Очаква се филмът да бъде завършен до края на годината.

Историческият разказ пресъздава събитията около убийството на Георги Бенковски. Захари Стоянов, заедно с чета приятели и конни жандарми, отиват да арестуват дядо Вълю – предателя на воеводата.

При срещата си със стареца, Захари Стоянов се връща в спомените си за Бенковски, когото местните наричат „Хаджи Георги” - величието му като организатор и вдъхновител на Априлското въстание, отпадането му след разгрома на въстанието, прехода през Стара планина, бурята на 7 май, подслона при говедарите на следващия ден, преходът начело с Нею към кошарите на дядо Вълю.

Именно при първата им среща у дядо Вълю възниква и импулсът да стане свободен човек, но той постепенно се променя, за да се стигне до предателската клопка. Обезвереният Бенковски пренебрегва четническите повели, независимо от несмелите предупреждения на Захари Стоянов. Бегълците са отведени от дядо Вълю до турска пусия, Бенковски е убит, само Захари се спасява. На лобното място на воеводата жандармите се гласят да арестуват стареца, но присъдата се отлага. Предателят е простен.

БНТ е най-големият продуцент на телевизионно кино в България, а игралният филм „Дядо Вълю“ е част филмопроизводството на обществената телевизия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът потвърди принудителното затваряне на ТЕЦ "Марица 3"
Съдът потвърди принудителното затваряне на ТЕЦ "Марица 3"
16-годишната Ива Дудова попадна в състава на женския национален отбор по волейбол
16-годишната Ива Дудова попадна в състава на женския национален отбор по волейбол