НОВИНИ

Започнаха снимките на новия сериал на БНТ "Войната на буквите" (Снимки)

bnt avatar logo
от БНТ
17:37, 06.07.2022
18171
Чете се за: 04:00 мин.
Галерия
Слушай новината

Започнаха снимките на една от най-мащабните до момента телевизионни продукции в БНТ - "Войната на буквите", като лентата е част от филмопроизводството на обществената телевизия.

12-серийният филм по едноименния роман на Людмила Филипова е част от филмопроизводството на обществената телевизия.

"Войната на буквите" беше одобрен миналата филмова сесия на БНТ, а само няколко месеца по-късно снимките вече започнаха. Производството на телевизионно кино, посветено на историята ни, е задължително и се гордея, че догодина именно в ефира на обществената телевизия зрителите ще гледат не просто българска продукция на световно ниво, a филм за историческото ни богатство, какъвто не е правен от десетилетия", каза генералният директор на БНТ Емил Кошлуков.

12-серийният филм е реализиран по световни стандарти, с най-актуалната в момента кинотехника. Специалните ефекти са изпълнени от холивудското студио, доказано в цял свят - World Wide Effects. Това е единственият български сериал, реализиран с партньорство между филмова компания "Ню Бояна Филм Студиос" и Българска национална телевизия и е първата подобна продукция от повече от 30 години.

Средновековната драма "Войната на буквите" разказва историята на най-младия син на цар Симеон – Баян, който търси тайната на изгубените древни български букви. Действието се развива в последните дни от живота на Симеон Велики и месеците след смъртта му, когато българското царство е разкъсвано от политически интриги и прави опити да се откъсне от влиянието на Константинопол.

Историята е забулена в много мистерия, сцените и сюжетът са неочаквани, а всички герои във филма са обсебени от идеята за силата.

Режисьори на сериала "Войната на буквите" са Виктор Чучков и Зоран Петровски, а изпълнителен продуцент е Габриел Георгиев. Сценаристи са Теодора Маркова, Невена Кертова и Георги Иванов. В главните роли зрителите ще видят Захари Бахаров, Теодора Духовникова, Деян Донков, Валентин Танев, както и младите актьори Даниел Върбанов и Климентина Фърцова. Вече няколко месеца тече подготовката на декорите и костюмите, чрез които ще се пресъздаде животът в Преслав и Константинопол през 10-и век.

"Екипът ни желае да направи един съвременен поглед към миналото. Чрез актьорската игра и чрез начина на снимане ще успеем да направим сериала леснодостъпен за аудиторията и ще разкажем историята в дълбочина", сподели режисьорът Виктор Чучков.

"Действието се развива на фона на политически интриги, битки за надмощие, опити за спасяване на мира между Константинопол и Преслав. Разглеждаме една хипотеза, която все повече набира скорост, че сме имали древна писменост, че кирилицата е по-стара от глаголицата и е създадена на базата на древните български руни. Искаме да разкажем средновековна история извън канона, без табута или патос", каза още сценаристът Теодора Маркова.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангел Русев призна, че Европейското по вдигане на тежести в Тирана е било най-тежкото състезание в кариерата му
Ангел Русев призна, че Европейското по вдигане на тежести в Тирана е било най-тежкото състезание в кариерата му
МВР разпространи кадри от задържането на Георги Семерджиев (ВИДЕО И СНИМКИ)
МВР разпространи кадри от задържането на Георги Семерджиев (ВИДЕО И СНИМКИ)