НОВИНИ

Започва кампания за преброяване на врабчетата

bnt avatar logo
от БНТ
21:00, 22.04.2021
Чете се за: 02:00 мин.
Още
Слушай новината

На Световния ден на Земята Българското дружество за защита на птиците се подготвя за ежегодното преброяване на врабчета. Кампанията ще се проведе в събота, 24 април, за пета поредна година и всеки може да се включи в нея.

В България врабчето все още не е застрашен вид, но популацията му е намаляла. Причината е липсата на достъп до храна и подходящи места за гнездене.

"Домашното врабче има негативна тенденция, като последните години се наблюдава някаква стабилизация. За полското се отчита увеличаване на числеността, но това може да се дължи на по-голямото усилие на хората, които броят врабчета", казва Димитър Овчаров, орнитолог.

Щом настъпи пролетта от дружеството за защита на птиците организират преброяване на врабчетата, за да проследят броя, вида им и местата, които обитават. Всеки, който иска да се включи в броенето, трябва да се регистрира на сайта vrabcheta.bg и да отдели 10 минути между 9.00 и 12.00 часа в събота.

"Извършва се броене в абсолютно всички населени места в страната. Можете да го направите дори от терасата си, важно е да изберете място и да го обозначите на картата, която е включена в сайта. Възможно е да не видите нито едно врабче, това също е резултат и ви молим да го запишете във формата, която ще видите на сайта, тъй като то също ще ни даде информация за наличието или липсата на врабчета на даденото място", казва Милена Иванова от Българско дружество за защита на птиците.

Важно е резултатът да бъде записан, дори и да не видите врабче. Миналата година са преброени 4627 врабчета.

Автор: Златина Иванова, стажант-репортер

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Връчват наградите на фондация "Стоян Камбарев"
Връчват наградите на фондация "Стоян Камбарев"
Миглена Селишка спечели сребърен медал от Европейското по борба
Миглена Селишка спечели сребърен медал от Европейското по борба