НОВИНИ

Започва кампанията "Най-добър млад шофьор"

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:42, 04.03.2020
Чете се за: 01:24 мин.
Общество

Младите шофьори са едни от най-честите причинители на катастрофи у нас, показват данните на Пътна полиция.

Според европейската статистика водачите до 29-годишна възраст са с най-голяма смъртност на пътя. Друг рисков фактор е възрастта на автомобилите.

България е сред европейските страни с най-много използвани стари леки коли. Средната им възраст е около 17 години. Съотношението на нови и употребявани автомобили пък е 1 към 7, показват данни на Асоциацията на автомобилните производители.

За поредна година в страната ни се търси най-добрият млад шофьор. Целта е превенция на катастрофите. Тест и поредица от предизвикателства ще определят победителя, който ще шофира нов автомобил за една година.

Яна Кънчева шофира от около две години. Няколко пъти е ставала свидетел на инциденти, а към самата себе си е чувала много обидни изрази. Не смята обаче, че младите водачи трябва да бъдат заклеймявани като най-опасни.

Яна Кънчева: По-възрастните хора са с по-забавени реакции при шофиране. Да, ние младите сме донякъде по-импулсивни.

Кампанията "Най-добър млад шофьор на България" цели да намали инцидентите на пътя. Кандидатите за титлата ще трябва да решат тест в сайта на кампанията, а на финала през май във Варна ще се сблъскат с много предизвикателства. Ще бъдат оценявани и от автомобилната състезателка и европейска шампионка Катя Стратиева.

Катя Стратиева - автомобилен състезател: Ще се използват изкуствени кукли и други елементи, които ще пресъздават ситуацията на примерно дете, което тича след топка и пропуска да се огелда, стара баба, която пресича неправително.

Ще има и предизвикателство, известно като ужасът на дамите - смяна на гума.

Яна Кънчева: Не ми се е налагало и не умея, но пък мога бързо да си намеря кой да ми я смени

Водачите често имат елементарни пропуски като смъкната седалка и неправилен захват на волана. Доста често например мъжете комфортно се излягат зад кормилото.

Катя Стратиева - автомобилен състезател: По-често при жените, карат с много изправена седалка, много пръпната напред, реално те все едно са захапали кормилото и съответно, ако трябва да реагират те ще удрят с лакти в тялото и няма да могат да бравят като хората с кормилото"

Росен Рапчев - ДА "Безопасност на движението по пътищата: По данните на МВР за миналата година повече от 11% от пътно-транспортните произшествия са постъпили с млади водачи с до 2-годишен стаж.

Миналата година ще остане черна за много български семейства заради войната по пътищата - загиналите при катастрофи у нас бяха 628. А пътните инциденти бяха близо 7000.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест заради проекта за нова детска болница (ОБОБЩЕНИЕ)
Протест заради проекта за нова детска болница (ОБОБЩЕНИЕ)
След Супервторника - сблъсък между Сандърс и Байдън за номинацията
След Супервторника - сблъсък между Сандърс и Байдън за номинацията