НОВИНИ

Започват честванията на 170 години от рождението на Иван Вазов

Айше Сали
от Айше Сали
12:30, 07.07.2020
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Националната библиотека отдава почит на Патриарха на българската литература. С изложбата "Певец на две епохи" започват честванията за 170-годишнината от рождението на Иван Вазов.

Срещата с Патриарха на българската литература винаги е много вълнуваща, защото през неговите творби, през неговия свят и през онова, което ни е завещал, можем да видим каква е била тогава България и каква е била и неговата необятна личност. Първото издание на "Под игото" на български е осъществено с подкрепата на един от най-големите български издатели тогава, а именно Тодор Чипев. Интересен факт е, че за първи път романът излиза на английски език, а след това и на български.

Другото интересно, което може да се види в тази богата сбирка са преводи на "Под игото" на различни езици - повече от 20 и освен славянските езици, на които най-често е превеждан, има преводи и на езици като фински, арабски, шведски.

"Вероятно всички вие знаете любопитната и все още недотам изяснена история с преводите и по-точно с превода на английски на "Под игото" и първото издание от 1893 г., издадено в Лондон. Някой ме попита какво е присъствието на Вазов днес? То е такова, каквото е било в годините, в които той е бил жив и е присъствал реално в общественото пространство", коментира д-р Бояна Иванова от Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".

Всеки, който иска да види сбирката в Националната библиотека, може да го направи в следващия месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силна буря се очаква следобед в София, обезопасете строителни обекти и тераси
Силна буря се очаква следобед в София, обезопасете строителни обекти и тераси
Тонове мъртва риба по бреговете на Янтра
Тонове мъртва риба по бреговете на Янтра