НОВИНИ

Започват масови кръвни тестове за коронавирус в Рим

започват масови кръвни тестове коронавирус рим
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:10, 07.05.2020
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Властите в Италия организират кръвни проби в региона на Рим, за да се прецени колко хора са засегнати от коронавируса, след като епидемията удари страната. Набирането на повече данни ще покаже как вирусът се е движел сред населението, пише "Гардиън".

През следващите дни регионът на Лацио, в който попада и столицата Рим, ще извърши 150 000 кръвни изследвания на здравни работници и полицаи, които са изложени най-много на риск от заразяване с коронавирус.

Подобни тестове вече са започнали в други региони, включително в Ломбардия, която е най-силно засегната от коронавируса.

Серджо Бернардини - професор по биохимия и директор на лабораторията в римската болница "Tor Vergata", заяви, че мащабните усилия за скрининг ще дадат по-подробна оценка на броя нахората, които са заразени с вируса. "В действителност те вероятно са много по-многобройни, осем до десет пъти повече от данните, с които разполагаме днес", смята Бернардини.

Тестовете установяват наличието на антитела, показващи, че човек е бил изложен на вируса в определен момент. Надеждата е, че засегнатият е развил имунитет към вируса, въпреки че това не е гарантирано.

Положителен резултат не означава, че сте защитени, това не е лиценз за връщане към нормалното ежедневие, предупреди Бернардини.

Абсолютно задължително е да продължи използването на маски, което е по-важно дори от това да се знае дали човек има антитела или не.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младоженци си казаха "Да" със защитни маски и ръкавици (СНИМКИ)
Младоженци си казаха "Да" със защитни маски и ръкавици (СНИМКИ)
Жената на Васил Божков и служителка от негова фирма остават в ареста
Жената на Васил Божков и служителка от негова фирма остават в ареста