НОВИНИ

Заради пандемията от COVID-19: Системата на РЗИ-тата има нужда от укрепване

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:25, 26.05.2020
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Актуалната картина на разпространение на COVID-19 в страната за пореден ден показва, че излекуваните са повече от заразените. За изминалите 24 часа - има 10 нови случая. Така общият брой от началото на пандемията е 2443.

Днес няма нова жертва на коронавируса. Излекуваните вече са 880.

Пандемията е безпрецедентен тест за здравната ни система, коментираха от Националния оперативен щаб. А един от изводите е, че регионалните здравни инспекции трябва да бъдат укрепени.

От осми март освен с рутинните си задължения 205 от общо 305 служители от столичната здравна инспекция са натоварени с допълнителни задачи заради коронавируса.

Цезарина Илиева, началник на отдел в СРЗИ: От влизането на граница - в случая за столицата - Аерогара. До момента на карантиниране, изследване на положителните лица. Преди приключване на карантината.

Правят епидемиологичните проучвания на заразените, тествали са жителите на "Факултета", "Филиповци", служителите на домовете за социални услуги в София. В здравните инспекции в страната работят около 2500 души.

Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Една такава сравнително малка система пое първия и основен удар. И вече 4 месеца, бих казал на предела на силите си тези хора вършат всичко, свързано с противоепидемичната дейност.


Системата се нуждае от укрепване, твърдят от щаба.

Цезарина Илиева, началник на отдел в СРЗИ: Необходимо е прилив на нови кадри, които да имат стимул да работят в тази система.

Пандемията изпреварила пред сериозно изпитание здравните инспектори в Плевен.

Д-р Николай Деков, гл. инспектор в отдел "Противоепидемичен контрол" в дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ-Плевен: Денят и нощта се сливат през последните 3 месеца, защото се работи, докато има задачи. Лично аз съм имал няколко почивни дни за последните 3 месеца.

Надеждите на здравните инспектори са, че скоро епидемията ще затихне. А от Щаба казаха, че коронавирусът е безпрецедентен стрес тест на системата. Той показал силните и слабите страни на болниците. Доказал и че обучението по епидемиология и вирусология на студените по медицина трябва да се засили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заведенията на закрито по морето трябва да отворят на 1 юни. Готови ли са?
Заведенията на закрито по морето трябва да отворят на 1 юни. Готови ли са?
Над 10% от жителите на село Бистрица са сезонни работници зад граница
Над 10% от жителите на село Бистрица са сезонни работници зад граница