НОВИНИ

Заради вируса: Босилеград откъснат от света - как живеят българите там

Александър Марков
от Александър Марков
20:24, 26.04.2020
5362
Чете се за: 01:36 мин.
По света

Хиляди българи от Босилеград и Западните покрайнини не могат да пътуват до страната ни. Заради карантината българо-сръбската граница при КПП "Олтоманци" е затворена от средата на март.

Икономически, образователно и социално общността ни там зависи в голяма степен от връзките със София. За да облекчи ситуацията, България подготвя помощ за сънародниците ни, обяви в предаването "Денят започва с Георги Любенов" вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

Българите от Западните покрайнини отправиха апел към нея да издейства отварянето на границата.

Сръбският Босилеград, населен предимно с етнически българи, е под двойна блокада от средата на март.

Александър Димитров, председател на сдружение "Глас", Босилеград: Ние в момента сме в полицейски час, или по-точно в карантина. Тя започна в петък от 18 ч. следобяд и ще продължи до утре сутринта до 5 ч. И това е вече може би четвърти-пети уикенд назад.

Граничният пункт с България Олтоманци-Рибарци е затворен и босилеградчани, които всеки ден пътуват до София за работа, са блокирани.

Иван Николов, председател на Културно-информационния център на българите в Босилеград, Сърбия: Босилеград вече шест седмици се намира в двойна изолация откъм Сърбия, и откъм България. Босилеградчани с българско гражданство, които пандемията ги завари на работа в чужбина и досега не успяха да се приберат вкъщи.

Блокирани са и 300 студенти от двете страни на границата и цели семейства. Първите заболели в малкия почти трихиляден град вече са налице.

Иван Николов, председател на Културно-информационния център на българите в Босилеград, Сърбия: Пандемията вече е в Босилеград. Не е ясно дали малкият брой заболели се дължи на изолацията или на малкия брой тествани, или може би на недостатък на информация.

Общността призова външния ни министър Екатерина Захариева да издейства отварянето на границата при Босилеград, след като такова решение е напът да бъде постигнато с Унгария.

Александър Димитров, председател на сдружение "Глас", Босилеград: В случая и с България би трябвало да имаме такъв тип уговорка, но ето тук още веднъж да апелирам към министърката на външните работи с колегата си от Сърбия защо не да имат отношения, за да стане това колкото се може по-бързо.

Отварянето на границите вече се обсъжда, а България подготвя и материална помощ за Босилеград, обяви външният министър Екатерина Захариева.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Обсъждането, което е за поетапното възстановяване, е първата фаза евентуално между съседни държави и членове в ЕС, но и не само. Съседни държави. Възстановяване на движението под строг контрол на граничните работници, защото част от тези хора работят в България. Знаем каква е ситуацията там, имам списък от материали, медицински, маски, хранителни продукти, които са необходими.

Въпреки карантината за поредна година сдружение "Глас" на българите в Босилеград организира фотоконкурс за най-красиво Великденско яйце, събрал над 300 фотографии от българските диаспори в Сърбия, Молдова, Украйна, самата България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Състоянието на Ким Чен-ун остава обвито в мистерия
Състоянието на Ким Чен-ун остава обвито в мистерия
Ново огнище на COVID-19 в Дупница - заразените са служители в ТЕЦ "Бобов дол"
Ново огнище на COVID-19 в Дупница - заразените са служители в ТЕЦ "Бобов дол"