НОВИНИ

Заразените с коронавирус в Самоков са 10, сред тях лекар и 2 сестри

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:09, 05.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:03 мин.
Здраве

Ново огнище на коронавирус в Самоков. Заразените са общо 10. Сред тях има лекар и две сестри.

Положителният пациент в Самоков е приет в болницата в понеделник и в сряда се установява, че е носител на заразата. Той обаче успял да си тръгне на собствен ход преди да излезе резултатът от теста му.

Пациентът се прибрал в село Долна баня, където живее. Последвало издирване от органите на реда. Веднага след като станало ясно че има пациент с положителна проба в болницата, са направени PCR тестове и на всички лежащи във вътрешното отделение, където той е бил. Изследван е и персоналът.

В момента петима от заразените са в болница "Света Анна" в София, като един е приведен в реанимация след усложнение. Заразените медицински сестри и лекарят от болницата са на домашно лечение. За момента преструктуриране в болницата не се налага.

В късния следобед На 3 юни в РЗИ София област получават информация за положителен тест на пациент, лежащ във вътрешното отделение на болницата в Самоков. Последвала незабавна карантина на цялото отделение, а персоналът и болните били изследвани.

Д-р Красимира Ковачка - управител на МБАЛ Самоков: В едното крило няма данни, направена е щателна дезинфекция. В другото отделение предстои след приключване на лечебно-диагностичния процес дехоспитализация на пациентите, която ще става по план и след инструкция от РЗИ, когато имаме отрицателен PCR, съгласуваме и ги изписваме. След което отново ще направим дезинфекция на отделението и след разрешение и заповед от РЗИ ще го пуснем да работи.

Д-р Александър Златанов - директор на РЗИ София-област: Възможно е да има още случаи, но не очакваме да са много. Ограничени са контактите на въшни до цялата болница. Установихме и обработихме огнищата извън болницата.

Контактните на положителния пациент от Долна баня са поставени под карантина и се следят внимателно. Ситуацията в Самоков е спокойна. Напрежение не се усеща.

За момента Самоков няма да бъде поставен под карантина. Не се очаква и въвеждането на по-специални мерки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свидетел на убийството на 16-годишното момче в София пред БНТ
Свидетел на убийството на 16-годишното момче в София пред БНТ
Отварят всички граници в ЕС най-късно до края на юни, външните - затворени до началото на юли
Отварят всички граници в ЕС най-късно до края на юни, външните - затворени до началото на юли