НОВИНИ

Защо COVID-19 порази най-силно Италия?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:24, 23.03.2020
12755
Чете се за: 02:04 мин.
Истории
covid ndash точно италия

Во. Открийте това градче на картата на Италия. Почти незабележима точка е. Намира се в северната част на страната. Недалеч от Венеция. Миниатюрно селище с около 3 000 жители. Именно Во вкара Италия в зловещата статистика на COVID-19 с първия смъртен случай в държавата. 78-годишен строител не успя да победи вируса. Един месец по-късно Во се оказва „най-здравото място“ на Апенините.

МАСОВИ ТЕСТОВЕ

Със смъртта на възрастния мъж северното италианско градче потъва в скръб и страх. Управляващите в Рим са в емоционален шок.

За медиците и учените започва трескава надпревара с вируса. Градът е поставен под карантина и всички жители са тествани за COVID-19, дори и хората, които не са имали симптоми. 89 съграждани на починалия пациент дават положителни резултати.

Следва пълна "самоизолация" на населението. След 9 дни тестовете са повторени. Със зараза са само 6 души. 14 дни след смъртта на възрастния мъж във Во вече няма нито един болен от COVID-19.

ВЪПРОС НА КЪСМЕТ

Съдбата определено се оказва благосклонна към северното италианско градче. Учените са категорични, че подобна схема на масово тестване не може да бъде приложена в големи градове. В Италия се тестват само пациенти със симптоми.

И докато вирусът все по-жестоко се настанява в страната, а статистиката отчита все по-ужасяващи рекорди, медици, учени, политици и обикновени хора не спират да задават въпроса: Защо Италия?

Теориите са много – от конспиративни до научно обосновани. И независимо, че виртуалното и реалното пространство вече са препълнени с обяснения, категоричен отговор няма.

ВЪЗРАСТНА НАЦИЯ

Факт е, че Италия е с най-застаряващото население на Европа. Средната възраст на починалите пациенти е 78,5 години. Почти 99% от смъртните случаи са със съпътстващи или предишни заболявания.

Япония, обаче, развенчава това твърдение. Средната възраст на населението в Страната на изгряващото слънце е по-висока от тази на Апенините, а смъртните случаи от COVID -19 в азиатската страна са 36 при 1046 заболели.

РУХВАНЕ НА СИСТЕМАТА

Здравната система на Италия показва, че не може да смогне на темповете на COVID-19. Дали заради подценена заплаха или заради липса на подготовка за подобна епидемия - факт е, че болниците отдавна се препълниха.

В ужасяващата надпревара с вируса, COVID -19 изправи лекарите пред тежки решения - да избират между живота и смъртта, да преценяват на кого да помогнат – на болния или на по-малко болния, на слабия или на по-издръжливия. Житейски урок, който времето едва ли ще изтрие от съзнанието на медицинските служители в Италия.

БОГАТСТВО В СМОГ

COVID-19 удари Севера на Италия. Индустриализираният, богатият район на Апенините. Световна дестинация за големия бизнес.

Допреди месец всеки ден там пристигаха и излитаха самолети до и от всички краища на света. Производството на Севера беше гордостта на Италия. Човешката дейност остави огромен отпечатък в района.

В тази част на страната нивата на замърсяване на въздуха са най-високи. Според учени от Университета в Болоня има подчертано силна връзка между праховите частици в атмосферата и разпространението на COVID-19.

Подобно предупреждение отправиха и китайски медици и експерти по околна среда. Такава връзка е открита при смъртните случаи по време на епидемията от SARS през 2003 г. Според изследването на университета в Болоня в дните с най-голямо замърсяване е имало и по-голям брой смъртни случаи от COVID-19.

COVID-19 vs DOLCE VITA

COVID-19 вече показа, че е против прегръдките, целувките, срещите, общуването – всичко, което кара хората да се чувстват хора. Опитва се да унищожи житейската философия „за сладостта на живота“, която италианците изповядват от векове.

С огромна болка, но с несломен дух, те посрещат всяка горчивина, която кривата на епидемията им предлага през последните седмици. Следят пиковете, спадовете, всички криволици на коронаривуса и не спират да вярват, че утрешния ден ще бъде по-добър от днешния.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС дава зелена светлина за преговори за членство на Северна Македония и Албания
ЕС дава зелена светлина за преговори за членство на Северна Македония и Албания
Щабът ще предложи на МЗ всяка болница да има обособени отделения за борба с COVID-19
Щабът ще предложи на МЗ всяка болница да има обособени отделения за борба с COVID-19