НОВИНИ

Защо е нужна площадка за медицински хеликоптери в Русе?

bnt avatar logo
от БНТ
12:43, 26.03.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Ще има ли площадка за медицински хеликоптер в Русе? Проф. д-р Огнян Хаджийски е един от лекарите, участвал в транспортирането на пациенти по въздух, за да им се направи животоспасяваща интервенция. Той смята, че местата трябва да бъдат много добре подбрани, наблизо да има големи болници и да не се губи ценно време.

Преди 12 години от площадка в Индустриалния парк в Русе екипът на д-р Огнян Хаджийски излита, за да транспортира до болница "Пирогов" пациент със сериозни изгаряния. Опитът на професора показва, че е изключително важно правилно да се изберат местата на хеликоптерните площадки според травматологичната натовареност на региона и близостта на лечебни заведения.

"Въпросът е да се направи така, че тези хеликоптери да не са едни машини, както засега се говори само в София и Долна Митрополия, а да бъдат разположени наистина на места, на които стават големи инциденти. Повод е да кажа, че Русе е точно такова място с тоя прословут път Русе-Бяла, където ежедневно, ежедневно стават инциденти", каза проф. д-р Огнян Хаджийски.

Трябва да се прецизират критерии, по които да се определят следващите бази, категоричен е проф. Хаджийски:

"Един хеликоптер, представете си да го вдигнете от София, да дойде тука в Русе, да вземете болния, да отиде. А от мястото на инцидента до болница. Защото не може един пострадал, затиснат от две коли, да стои и да чака да дойде линейката, да го върне линейката. Тука хеликоптер ще свърши много по-бързо работата".

В същото време трябва да се помисли, както за обучението на медицинските екипи, така и за оборудването на хеликоптерите, за да е максимално удобно, както за персонала, така и за пациента, коментира проф. д-р Огнян Хаджийски:

"Аз също съм участвал в такива пътувания, ние самите си организирахме екипите, които трябва да пътуваме, защото то не е само и хора. То трябва да има готовност да се сложи вътре носилка - една или две, да има кислородните апарати, всичките тези неща".

До средата на годината в София и Долна Митрополия трябва да бъдат оборудвани площадките, за да посрещнат първите два медицински хеликоптера.

Репортер: Даниела Василева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тайнствата на съня - древните уроци на Аюрведа
Тайнствата на съня - древните уроци на Аюрведа
Георги Аврамчев: Предложената заплата на Антъни Иванов е над средната за страната
Георги Аврамчев: Предложената заплата на Антъни Иванов е над средната за страната