НОВИНИ

Защо една учителка от Китай преведе Дамян Дамянов?

Михаил Петров
от Михаил Петров
10:30, 05.06.2021
9839
Чете се за: 05:27 мин.
Любопитно
преведеш дамян дамянов китайски българската история един учител китай
Слушай новината

Тя изминава над 7000 км разстояние, за да дойде в България и да преподава родния си език. Животът у нас и любовта ѝ към поезията я вдъхновяват да преведе любимия си български автор Дамян Дамянов на китайски език.

Запознайте се с Ли Юнхан и нейната история, в която българската култура се среща с азиатската.

Ли Юнхан пристига в страната ни преди две години по проект за сътрудничество на института "Конфуций" във Великотърновския университет. Преди да дойде в България, решава да научи малко повече за страната ни, като търси информация в Гугъл.

Сред нещата, които първоначално ѝ правят впечатление са розите, киселото мляко, футболът и тенисистът Григор Димитров.

Точно преди да отпътува тя преминава и обучение в родината си за това какво да очаква от живота в България.

"Една българка, която учи в Китай, ни изнесе презентация и ни запозна с България. Тя ни представи географията, културата, кирилицата и традиционните ястия", разказва Ли пред bntnews.bg.

Ли е от Хънан - провинция в централната част на Източен Китай. Там тя завършва бакалавър по телевизионна и радио режисура. След дипломирането си започва работа в местната телевизия в родния си град. Междувременно започва да проявява интерес към лингвистиката и записва магистратура по китайска лингвистика. Именно този ѝ избор я довежда в България.

"Докато следвах имах възможността да преподавам китайски в университет в Китай на много студенти от различни страни. Една от причините, поради които дойдох в България, е, че исках да знам каква е разликата между това да преподаваш китайски в Китай и извън страната", казва Ли Юнхан.

Приключението ѝ започва през есента на 2019 г. в Челопеч - село в района на Софийска област, където живеят около 2000 човека. За известно време там живее и Ли. Споделя, че никога не е живяла в град с толкова малко население.

"Беше много различно всичките ми преживявания до този момент. Постепенно се адаптирах и започнах да водя по-семпъл и спокоен живот", споделя тя.

По-късно обаче се мести в Сливен, където преподава китайски като доброволец в Хуманитарната гимназия "Дамян Дамянов". Гимназията е сред едно от учебните заведения в страната, в което се предлага обучение по китайски език.

По време на работата си там Ли се запознава с творчеството на Дамян Дамянов. Вдъхновена от творбите му, тя решава да преведе 18 от неговите стихотворения на китайски език, за да популяризира произведенията му в родината си.

Стихотворенията превежда с помощта на преводачи и учители. Текстовете са качени на дигитална платформа и са придружени от аудио. Можете да ги намерите - ТУК.

Ли споделя, че въпреки това ѝ начинание не разбира много от българска литература, но с удоволствие е прочела "Под игото" на Иван Вазов и поезията на Дамянов.

Започва и кампанията "По-малко китайски всеки ден" в профила си във Фейсбук, където качва собствени видеа, в които преподава китайски език.

За престоя си тук Ли се докосва и до традиционната българска кухня. Научила се е сама да прави баница и шкембе чорба. Макар да не са и любимите ястия, опитвала е да готви още мусака, таратор, кюфтета и пълнени чушки с ориз. Докато пътува из различни български градове, опитва и традиционни местни ястия.

Споделя, че в началото адаптирането към новия живот не е било никак лесно.

"Главната причина е заради езика - много пъти хората тук просто ми казваха "не, не, не", но след това започнах да им свиквам", разказва тя. С помощта на много търпение и Гугъл преводач Ли успява да срещне приятни хора у нас и да завърже приятелства.

Това, което най-много ѝ липсва от Китай са природата, лятното време и приятелите.

Ли вече отпътува обратно вкъщи след двугодишния си престой у нас. Ето какво мисли тя за обстановката в родната си страна:

"Винаги казвам на учениците си, всеки път когато видите, че нещо се случва в Китай, първият ви въпрос не трябва да е дали е вярно или не, а къде се случва, в коя част на Китай. Хората, които живеят в Китай може да живеят в различни светове. Случват се много неща по няколко причини, но оплакванията обикновено са по-лесни от промяната".

Вижте повече за историята на Ли Юнхан в репортажа на Румяна Стефанова за предаването на БНТ "100% будни"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италия разби Чехия в последната си проверка преди Евро 2020
Италия разби Чехия в последната си проверка преди Евро 2020
Десислава Атанасова: Заявките за изчегъртване звучат нелепо
Десислава Атанасова: Заявките за изчегъртване звучат нелепо