НОВИНИ

Защо ФБР обискира имението на Доналд Тръмп?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:39, 09.08.2022
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Слушай новината

Доналд Тръмп отново във фокуса на медийното внимание - резиденцията на 45-ия президент на САЩ във Флорида беше претърсена от агенти на ФБР.

Официалната причина за обиска не е известна, но служителите на реда са представили заповед за извършването му. Последваха гневни реакции от страна на Тръмп и републиканците, а според демократите дори и бивш държавен глава не е над закона.

Утрото край "Мар-А-Лаго" е спокойно. Само преди няколко часа обаче около дома на Доналд Тръмп имаше засилено полицейско присъствие. Агенти на ФБР извършиха обиск в имението. В специално писмено изявление, Тръмп изрази възмущението си.

"Мрачни времена за нашата страна - красивият ми дом Мар-А-Лаго в Палм Спрингс, Флорида, в момента е под обсада, нападнат и окупиран от голяма група агенти на ФБР. Нищо подобно не се е случвало на президент на Съединените щати. Това е атака от страна на крайнолеви демократи, които отчаяно не искат да се кандидатирам за президент през 2024 година, особено след последните социологически изследвания, и които ще направят всичко възможно да спрат републиканци и консерватори на предстоящите междинни избори", коментира Тръмп.

Той посочи, че е разбит сейф в едно от помещенията и обяви случилото се за безпрецедентно. Според магистрати заповед за обиск едва ли би била подписана, ако няма наистина солидни доказателства.

Американски медии твърдят, че претърсването е във връзка с разследване на начина, по който Тръмп е съхранявал документи, изнесени от Белия дом. Предполага се, че сред тях има и класифицирана документация. През февруари от националните архиви на Съединените щати обявиха, че са получили 15 кашона с документи, които до този момент са се намирали в имението на Доналд Тръмп.

Според институцията, те са прибрани там след края на мандата на Тръмп в началото на 2021 г., вместо да бъдат законно върнати. Обискът, по време на който бившият президент не е бил в имението, предизвика шествия в негова защита.

"Когато видях в новините какво става, погледнах съпруга си и му казах - това не може да се случва в Съединените щати. Такива неща се случват в Куба, Венецуела, Никарагуа. А това тук... при това с човека, когото толкова обичаме, и знаем, че е единственият, който може да спаси тази страна!", каза Илейн Фандино.

"Мисля, че това е комунизъм! Аз съм от Куба. Живял съм го! Знам всичко за него. Като оръжие се използват Министерство на правосъдието, ФБР, данъчните служби. Това правят те", смята Алекс Гонзалес.

Републиканците обявиха действията на ФБР за "политически мотивирани". Според анализатори, те ще се опитат да насочат гнева срещу демократите - само няколко месеца преди междинните избори за Конгрес, планирани за ноември.

Според председателя на Долната камара на Конгреса - Нанси Пелоси от Демократическата партия, никой не е по-високо от закона, пък бил той и бивш държавен глава. От Белия дом обявиха, че не са били предварително уведомени за обиска.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ отпускат 53 млрд. долара за производство на микрочипове заради конкуренцията в Китай
САЩ отпускат 53 млрд. долара за производство на микрочипове заради конкуренцията в Китай
Каква е причината за свлачището край Албена, при което бяха затрупани двама души?
Каква е причината за свлачището край Албена, при което бяха затрупани двама души?