НОВИНИ

Защо измират пчелите в Плевенско?

bnt avatar logo
от БНТ
07:56, 21.05.2020
Чете се за: 00:40 мин.
Регионални

Пчелари от Плевенско излизат днес на мълчаливо бдение под мотото "Да спрем геноцида на пчелите. Стопаните в региона се оплакват от масово измиране на пчелите и обвиняват за това едрите зъзрнопроизводители от региона.

БАБХ оповести резултати от изследване на пчелите в село Петокладенци, според което масовото измиране на пчелите е заради отравяне с продукти за разстителна защита.

Пчеларите ще протестират пред съдебната палата в Плевен. По думите им това не се случва за първи път в Плевенска област.

Д-р Юлиян Станчев, председател на областния пчеларски съюз заяви за БНТ, че през последния месец са се обадили пчелари от 22 села с натровени пчели. За много от пчеларите това е катастрофа.

Според Станчев това измирането се случва заради неспазване на основни регламентиращи документи за опазване на пчелите при растително защитни мероприятия, пръскане в светлата част на деня, пръскане на цъфтяща растителност, при вятър, неуведомяване на пчеларите. Използва се и инсектицид, който отравя пчелите, използват се подсладители за привличане на неприятелите, което привлича пчелите.

В областна дирекция по земеделия в Плевен са подадени 5 жалби, заяви Нора Стоева от агенцията. Засегнати са 4 общини Левски, Белене, Никопол и Гулянци, но не всички села в тях.

Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След градушката край Годеч: Какви са пораженията?
След градушката край Годеч: Какви са пораженията?
В какви условия работят лекарите в Спешното отделение в Ямбол?
В какви условия работят лекарите в Спешното отделение в Ямбол?