НОВИНИ

Защо месокомбинатите и кланиците стават огнища на коронавируса?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:15, 26.05.2020
Чете се за: 01:01 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Около 150 служители на кланицата в Нидерландия, в която миналата седмица бяха открити случаи на новия вирус, са дали положителни проби за Covid-19. Заради заразата 600 работници са поставени под карантина. Това е поредната кланица в света, която се превръща в огнище на вируса. В Европа огнища в такива предприятия има в Германия, Франция, Испания, Великобритания.

Южна Дакота, САЩ. Месокомбинатът "Смитфийл", най-големият производител на свинско месо в света. Първият случай на Covid-19 е регистриран на 25 март. След една седмица заразените работници са 80. След две - над 600. След месец - над 800. Обявени са мерки, но се оказват ненавременни и неефективни.

Купър Керуй, служител в месокомбината: Работниците се преобличат рамо до рамо, хранят се рамо до рамо. Комбинатът не е построен за спазване на социална дистанция.

Славата на комбината е, че в него се говорят над 10 езика, защото повечето от работниците са мигранти. Пандемията разкри, че и в много кланици в Европа работят предимно мигранти, които живеят при лоши условия.

Първите огнища на Covid-19 в Германия и Франция бяха в месокомбинати. Според германските синдикати 80 процетнта от работниците в кланиците са от Източна Европа, предимно от Румъния, България и Полша.

пастор Петер Косен: Ето, това е типичен блок, в който живеят хора от Източна Европа. Възрастните работят в месокомбинати. В повечето случаи те плащат наем на човека, който ги е наел.

Огнища вече има в 4 кланици в Германия. Заради бума на зараза германските власти обявиха, че от следващата година няма да наемат временни работници в месокомбинати.

Хубертус Хейл, министър на труда: Германия повече няма да толерира бизнес модел, който експлоатира хора и разпространява пандемията.

Фермерите във Франция отправят призив преработката на месо да се пренасочи към малки регионални производители с цел намаляване на риска от зараза в големите предприятия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 10% от жителите на село Бистрица са сезонни работници зад граница
Над 10% от жителите на село Бистрица са сезонни работници зад граница
ЕК подготвя нови насоки за правата на сезонните работници
ЕК подготвя нови насоки за правата на сезонните работници