НОВИНИ

Засилени са мерките срещу COVID-19 в Българската армия

bnt avatar logo
от БНТ
12:14, 22.10.2020
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Засилени са мерките срещу COVID-19 в поделенията на Българската армия. Предприети са мащабни дейности по осигуряване на безопасността на военнослужещите - увериха представители на военни подразделения от страната. Последният случай на положителна проба за COVID-19 в армията е на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров.

Използването на предпазни маски, разделянето на групи на личния състав и PCR тестове са само част от въведените противоепидемични мерки във военните поделения.

"Аз мога да Ви кажа, че в понеделник и вторник двата теста, които ги направих са ми отрицателни. Взимам всички необходими мерки. Извършва се четири пъти на ден дезинфекция средно във всички формирования във всички етажи, самите класни помещения, зали и брифинг помещения, кабинети, коридори", каза генерал-майор Явор Матеев - командир на Съвместното командване на специалните операции.

Трудността по опазване на войниците и офицерите е по-голяма при подготовката на открито. В момента на полигона край хасковското село Корен се провежда най-мащабното за последните 20 години години учение "Балканска стена 2020". Темата на учението е "Участие на 61-ва механизирана бригада в отбранителна операция".

"Тука пристигат само хора, които са здрави. Предварително прегледани. Ако мога да кажа полагаме драконовски мерки, в момента имаме 500 човека, сега започва занятието бавно ще нарастват хората, в зависимост от задачите, които ще бъдат изпълнявани", каза бригаден генерал Николай Караиванов - началник на щаба на Сухопътните войски.

В учението ще участват близо 3 000 военнослужещи, както и бронетанкова и автомобилна техника.

Автор: Златин Бояджиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВСС обсъжда призива на Съюза на съдиите за отстраняването на главния прокурор
ВСС обсъжда призива на Съюза на съдиите за отстраняването на главния прокурор
Увеличават от 250 на 300 лв. помощта за учениците от 1-ви и 8-и клас
Увеличават от 250 на 300 лв. помощта за учениците от 1-ви и 8-и клас