НОВИНИ

Заведенията на закрито по морето трябва да отворят на 1 юни. Готови ли са?

bnt avatar logo
от БНТ
20:35, 26.05.2020
Чете се за: 01:16 мин.
Бизнес
Снимка: БГНЕС

От 1 юни заведенията на закрито отварят врати. От Министерството на туризма вече са дали ясни указания относно мерките, които трябва да спазват собствениците на ресторанти и кафенета.

Готови ли са заведенията по морето да посрещат туристи във вътрешните пространства от началото на другия месец?

Надежда Лазарева е собственик на плажен бар в Бургас вече 11 години. Признава, че е доволна от смекчаването на мерките, които министерството на туризма прие в сектора.

Надежда Лазарева: Изключително много се радваме, че заведенията от 1-ви могат да работят и във вътрешните си площи. Държавата добре реагира да навлезем постепенно в нормален начин на работа.

От началото на месец юни този плажен бар в Бургас ще посреща клиентите си във вътрешните помещения. С новите облекчения собствениците се надяват да успеят да компенсират загубите, заради по-късния старт на летния сезон.

От Министерството на туризма заявиха, че няма да има промяна в мерките, които ще се спазват и в закритие части на заведенията.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Отстоянието, което трябва да се спазва между масите, стриктната дезинфекция, и начина, по който персоналът трябва да обслужва клиентите. Трябва да се спазват изцяло изискванията за отстояние, които сами по себе си ще намалят капацитета си.

От бранша одобряват предприетите мерки от страна на държавата. Според тях с новите облекчения ще се създаде възможност за по-качествено обслужване на клиентите. Някои от ресторантьорите по морето дори са въвели и специална система за поръчки.

Валентин Димитров, собственик на заведение: Може би ще заведения предложим и таблети, на които клиентите сами ще могат да си направят поръчката без да имат досег със сервитьора.

Въпреки облекчените мерки от 1-ви юни обаче, някои собственици все още имат притеснения относно посрещането на клиенти на закрито.

Димо Димов, собственик на ресторант: Ние сме ресторант, в който се празнуват много юбилеи, годишнини, рождени дни и при нас ще е много трудно да работим по 4-5 човека. Дано от 1-ви и това да облекчат.

В зависимост от епидемичната обстановка, от 15-ти юни в ресорното министерство обсъждат условията, при които ще бъдат отворени дискотеките и нощните барове.

Надежда Лазарева, собственик на плажен бар: Ще е възможно да има DJ, ще е възможно да има летен купон така да се каже, за да може лятото да е пълноценно.

Все още не са ясни конкретните условията, при които ще започнат работа барове и дискотеките.

Автор: Елеана Цанова, Альоша Шаламанов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Ананиев издаде заповед за отваряне на театрите и заведения на закрито
Кирил Ананиев издаде заповед за отваряне на театрите и заведения на закрито
Заради пандемията от COVID-19: Системата на РЗИ-тата има нужда от укрепване
Заради пандемията от COVID-19: Системата на РЗИ-тата има нужда от укрепване