НОВИНИ

Заведенията въвеждат собствени изисквания в изчакване на новите противоепидемични мерки

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:10, 16.10.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Мерките срещу COVID-19 на национално ниво са на изчакване, но четвъртата вълна вече поразява и по-младите. Регионалните инспекторати по здравеопазване преценяват какви ограничения да бъдат налагани.

В София например фирмите вече имат право да въведат така нар. зелен сертификат, за да не ограничават броя на клиентите си. Според директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова по-добре е да бъде въведен зелен сертификат, отколкото да се стига до нов локдаун.

Фирмите сами могат да решат дали да въведат зелен сертификат. В един столичен клуб вече са взели решение, че ще допускат само ваксинирани хора или такива, които имат отрицателен тест. А пред заведението срещу 10 лева тестват клиентите си.

Пред заведението, което е организирало този пункт, на клиентите се взима проба с така наречения щадящ тест. При него проба се взима само от ноздрите. И така още преди 8 вечерта, опашката от желаещи да се тестват, за да се забавляват, беше голяма.

Проф. Ива Христова: Зеленият сертификат е по-добре от локдаун

Европейският център за контрол на болестите вече задава въпроси на българските институции - защо процентът на ваксинираните е нисък и как да помогнат. Според статистиката смъртните случаи при ковид са главно при неваксинирани.

"Виждам, че когато се случи позитивиране на ваксиниран човек, той буквално случайно го е открил", каза проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

А схемите с фалшиви сертификати, които вече са факт у нас, според специалистите ще отшумят поради една причина.

"Хората, които дават фалшиви сертификати, трябва да знаят, че това е много лесно уловимо - само чрез един тест за антитела", коментира проф. Христова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За вход в заведения: Опашки пред мобилни пунктове за бързи антигенни тестове в София
За вход в заведения: Опашки пред мобилни пунктове за бързи антигенни тестове в София
Откриха огнище на коронавирус и в дом за възрастни в Габровско
Откриха огнище на коронавирус и в дом за възрастни в Габровско