НОВИНИ

Зеленски: Армията настъпва успешно по всички точки на фронтовата линия

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:43, 27.06.2023 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

В Украйна армията настъпва успешно по всички точки на фронтовата линия, обяви президентът Володимир Зеленски. Украинските сили може би за първи път са си върнали контрол върху земя в Донбас, превзета от проруските сили още през 2014 година, твърдят от британското разузнаване. САЩ обещават нов транш помощ за Украйна в рамките на седмицата. Президентът Зеленски посети фронта и награди военни за заслугите им.

Украинската армия продължава настъплението в посока Мелитопол, Бердянск и Бахмут, съобщиха от Генералния щаб на украинската армия и добавиха, че руската армия понася значителни загуби в личен състав, въоръжение и техника.

Украински командир съобщи, че е върнат контролът и върху територии в близост до село Краснохоривка в Донецка област, а напредването на украинските войски продължава източно от град Донецк. На предните позиции в Донецка област беше и украинският президент Володимир Зеленски.

Снимки: БГНЕС

Напредваме във всички направления, каза Зеленски в среднощното си обръщение.

"Днес - на фронта. Донецки и Запорожки регион. Нашите воини, предните позиции, активни действия по фронтовата линия. Днес, във всички посоки, войниците ни напредват и това е щастлив ден. Пожелавам на бойците повече дни като този", заяви Зеленски.

Русия нанесе ракетни удари срещу град Кременчук в Полтавска област, централната част на Украйна, а там точно днес се навършва 1 година от атаката срещу търговския център в града, при която загинаха най-малко 20 души.

Днес Съединените щати обявяват нова финансова помощ за Украйна от 500 милиона долара, която вероятно ще включва 30 бронирани бойни машини Брадли и 25 Страйкър. Мисията на ООН за наблюдение на човешките права в Украйна съобщи, че от началото на войната 77 цивилни, задържани от руската армия, са били екзекутирани.

"Много цивилни са задържани без да имат възможност за комуникации, в неофициални места за задържани, често в ужасни условия. В около една четвърт от документираните случаи цивилните са транспортирани или в Русия или към окупираните от Русия територии. Често на семействата им не е давана информация. Документирани са екзекуциите на 77 цивилни, задържани от руските сили", заяви Матилда Богнер - ръководител на мисията на ООН.

Над 91% от интервюираните в рамките на мисията на ООН разказват, че са били обект на мъчения и лошо отношение, в някои случаи и на сексуално насилие.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВК Хебър Пазарджик привлече Розалин Пенчев
ВК Хебър Пазарджик привлече Розалин Пенчев
Николай Найденов e назначен за зам.-министър на труда и социалната политика
Николай Найденов e назначен за зам.-министър на труда и социалната политика