НОВИНИ

Зеленски към Столтенберг: Време е Украйна да бъде поканена в НАТО

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:19, 20.04.2023
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Слушай новината

Време е НАТО да покани Украйна в Северноатлантическия пакт - за това настоя президентът Володимир Зеленски пред генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг, който пристигна изненадващо в Киев за първи път от началото на войната. Москва напомни, че възпрепятстването на членството на Украйна в Алианса остава сред целите на "специалната военна операция".

Посещението на Йенс Столтенберг в Киев започна с полагане на венци в памет на загиналите украински военни. В центъра на украинската столица. Генералният секретар на НАТО разгледа и повредена при бойните действия руска техника и въоръжение.

"Тук съм с едно много просто послание - НАТО подкрепя Украйна, и ще го прави толкова дълго, колкото е необходимо", каза Столтенберг след разговорите си с президента Зеленски.

"Бъдещето на Украйна е в евроатлантическото семейство, бъдещето на Украйна е в НАТО. Всички съюзници са съгласни с това. В същото време вниманието на Алианса в момента е насочено към това да се увери, че Украйна ще устои. Да се увери, че Украйна ще продължи да бъде суверенна, независима, демократична държава в Европа", коментира още Столтенберг.

Снимки: БГНЕС

Украйна изрази желанието си за ускорено приемане в Алианса през септември миналата година, когато след непризнати от международната общност референдуми, Кремъл обяви, че анексира четири украински територии, частично окупирани от руските войски.

Нямаме алтернатива на членството на Украйна в НАТО, не мислим за компромис, каза Зеленски, и добави, че подобна стъпка би била гаранция за сигурността ѝ. Следващата среща на върха на алианса е през юли в Литва.

"Срещата на НАТО във Вилнюс може да стане историческа. Благодарен съм за поканата да посетя форума, но е важно Украйна да получи подобаваща покана. Няма обективни причини, които да възпрепятстват вземането на политическо решение Украйна да получи покана за Алианса", каза Зеленски.

Зеленски поиска от шефа на НАТО и още оръжия, за да може да продължи успешно да се сражава срещу Русия. Посещението на Столтенберг идва в ключов за Украйна момент и е ясен знак за солидарност преди началото на планираната украинска контраофанзива.

Русия не може да даде оценка на перспективите за членство на Украйна в НАТО, но ако това се случи, ще представлява "сериозна, значима заплаха за сигурността на нашата страна", каза по-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Вчера военният министър на Украйна Олексий Резникова потвърди, че Киев е получил обещаните от Германия системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът". Вашингтон отпусна поредния финансов пакет на стойност 325 милиона долара за военна помощ за Украйна, а днес Дания и Нидерландия обявиха, че ще предоставят на Украйна 14 танка "Леопард-2".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлос Насар грабна европейската титла със световен рекорд
Карлос Насар грабна европейската титла със световен рекорд
Посолството на САЩ: Заснетите американски войници на Летище София са имали само кратък престой у нас на път за САЩ
Посолството на САЩ: Заснетите американски войници на Летище София са имали само кратък престой у нас на път за САЩ