НОВИНИ

Земеделски производители са притеснени, че извънредните мерки застрашават реколтата

bnt avatar logo
от БНТ
20:32, 27.03.2020
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Земеделски производители от Карловско са силно притеснени, че заради извънредните мерки срещу коронавируса е застрашена реколтата им. Те настояват за становище на държавата и план за подпомагане работата на открито.

За да бъде произведена земеделска продукция трябва да започне незабавна обработка на земята и сеитба, обясняват стопаните от района на Карлово.

Зорница Ранчева - земеделски производител от с. Богдан: Идва проблемът с ръчния труд, със засаждането на лука, на картофите и разсадите на доматите, които трябва да си направим... Прескочим ли периода, в който не го направим сега, след седмица и или две ще бъде много късно.

Земеделието е основен поминък за голяма част от хората в района. Затова производителите настояват за становище на държавата, за да продължат да влагат средства в работна ръка, суровини и материали. Готови са да осигурят предпазни средства на работниците и спазване на задължителната дистанция между тях.

Зорница Ранчева - земеделски производител от с. Богдан: Искаме сигурност и въпроса ни е дали дали изобщо да работим знаем, че положението е много сериозно, не искаме да излагаме на риск нито себе си, нито работниците.

Заради кризисната ситуация в страната е застрашена и кампанията по прибиране на розовия цвят.

Пламен Самуилов, розопроизводител от с. Певците: В момента розата очаква да се окопава... В следващите дни трябва да се пръска и ако не се направи, няма да има маслодайност.

Зорница Ранчева - земеделски производител от с. Богдан: Вероятността розовата кампания да пропадне е много голяма...

От Общинския кризисен щаб в Карлово коментираха, че въпросите на производителите трябва да бъдат поставени пред земеделското министерство, защото кампанията по прибиране на розовия цвят засяга поминъка на много хора в региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опашки и допълнителни екипи на КПП-тата край София (ОБЗОР)
Опашки и допълнителни екипи на КПП-тата край София (ОБЗОР)
Български журналист от първо лице за разпространението на COVID-19 в Ню Йорк
Български журналист от първо лице за разпространението на COVID-19 в Ню Йорк