НОВИНИ

Жена почина от COVID-19 в "Пирогов", потвърдиха седми случай на вируса у нас

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:56, 11.03.2020
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

66-годишната жена, която вчера беше настанена в "Пирогов", е първата жертва на коронавируса у нас. Тя беше приета в много тежко състояние с положителна проба за COVID-19.

Има и седми случай на зараза - става дума за 62-годишна жена, която е медицинско лице.

66-годишната жена, която вчера беше хоспитализирана в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" в изключително тежко състояние, с положителна проба за COVID-19, е починала днес в 15.42 ч.

Пациентката е имала хронични сърдечни проблеми и предходна сърдечна операция, а това в комбинацията с възрастта й, я поставя в рискова група.

Влошава се и състоянието на съпруга на жертвата, който също е настанен в "Пирогов" с положителна проба за коронавирус.

Седмият потвърден случай и нас е на 62-годишна жена, която е медицинско лице. Тя е настанена в Инфекциозната клиника на ВМА, съобщи началникът на Оперативния щаб ген. Мутафчийски.


Ген.-майор Венцислав Мутафчийски, председател на Националния кризисен щаб: Не е контактувала в България с никой пациент. Последното й посещение на работното място е на 22 февруари. Оттам нататък тя е посетила два конгреса - един в Англия и един в Испания. Завърнала се е преди няколко дни в България с грипоподобна симптоматика в неособено тежко състояние. Всъщност, въобще не е в тежко състояние. Постъпила е в инфекциозната клиника на ВМА.

Ако случаите на коронавирус у нас се увеличат, здравната система ще се сблъска с предизвикателства като липса на достатъчно медицински персонал, защитни облекла, както и на достатъчно апарати за обдишване, чието закупуване от чужбина вече се обсъжда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Установени са контактните лица на семейството с коронавирус в София
Установени са контактните лица на семейството с коронавирус в София
Унгария обяви извънредно положение заради коронавируса
Унгария обяви извънредно положение заради коронавируса