НОВИНИ

Жени Начева: Отваряме нощните заведения при спазване на противоепидемичените мерки

bnt avatar logo
от БНТ
15:47, 12.07.2020
5019
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

От полунощ отварят отново нощните заведения и разрешават груповите тържествата на открито и закрито - сватби, кръщенета, балове. Това обявиха от здравното министерство. Само преди три дни беше издадена точно срещуположната заповед, с която затвориха същия тип заведения.

След среща с представители на браншовата организация на собственици на заведенията в страната е постигнато съгласие за промяна в заповедта на министъра на здравеопазването, която определя противоепидемичните мерки. Това уточни зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Първата промяна е да бъде разрешено функционирането на нощните заведения при заетост на местата на открито и на закрито не повече от един човек на 1 кв.м. и при спазване на всички противоепидемичните мерки за дезинфекция и дистанция. Подготвени са указания за тези мерки, които ще бъдат публикувани на сайта на здравното министерство.

Втората промяна засяга провеждането на групови събития и сватби. Те да се провеждат при спазването на противоепидемичните мерки - дистанция от 1,5 метра и всички правила за дезинфекция.

Трето: при настъпване на промяна в показателите и ситуацията в страната всички следващи промени да се правят при условия на съгласуваност с браншовата организация.

Тези промени ще се осъществят при строг контрол от браншовата организация и здравното министерство, уточни Начева.

"Нашите заведения не са развъдник на заразата", заяви председателят на Асоциацията на ресторантьорите Ричард Алибегов.

"Единственият бранш, който е затворен, е този на нощните заведения. 80 хиляди души от бранша изгубиха работата си. Ние сме секторът, който е проверяван ежедневно. Не беше редно заради някои заведения в няколко градове да се затваря целия бранш", посочи още Алибегов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камарата на следователите в България: Президентът накърнява престижа на държавността
Камарата на следователите в България: Президентът накърнява престижа на държавността
Унгария въвежда нови ограничителни мерки по границите заради Covid-19
Унгария въвежда нови ограничителни мерки по границите заради Covid-19