НОВИНИ

Женски консултации само със записан час, ваксинации - вторник и четвъртък

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:10, 20.04.2020
Чете се за: 01:04 мин.
Здраве

Облекчават противоепидемичните мерки. От утре се възстановяват детските и женските консултации и имунизациите.

Женските консултации ще се правят след предварително записан час. Пред кабинетите не трябва да има повече от двама души, а разстоянието между тях трябва да е поне метър и половина.

Пациентите задължително трябва да носят предпазни маски.

От АГ болница "Шейново" съобщиха за "По света и у нас", че от утре ще започнат да се обаждат на пациентите, които се нуждат от планови операции. Те задължително ще се тестват за коронвирус. Ще им се прави и снимка на белия дроб.

Важна информация и за родителите. Те ще могат да водят децата си на имунизация или консултация всеки вторник и четвъртък.

За целта трябва задължително да си запишат час. В тези дни личните лекари няма да приемат други пациенти. Пред кабинетите не трябва да има повече от двама души на метър и половина разстояние един от друг.

Каква е готовността на личните лекари да възобновят тези дейности?

Д-р Маргарита Шаркова, обшопрактикуващ лекар: От днес за утре няма как да се случи това. Вече имаме хора, които са записани за преглед за утре и няма как да се размести графика. Лично аз вероятно и повечето колеги ще започнат от четвъртък. Ще бъдат помолени да не идват повече от двама с едно дете. Да бъдат с маски, с ръквици. И това, което аз съм решила за себе си, че задължително ще снема една анамнеза на родителите дали нямат някакви оплаквания освен на бебето. Ще бъдат и термометрирани особено децата, на които предстои имунизация. Ще бъде по 12 часа работното вереме, защото иначе просто няма как - моите бебета са страшно много. И ако са по-малко би трябвало 20 деца да минат, което по никакъв начин няма да се справим. Все пак не сме се виждали 3 месеца, а има страшно много неша, които да си кажем.

Свижданията в болниците и трансплантациите на органи все още са забранени. А за плановия прием лечебните заведения трябва да са по-внимателни при първоначалния преглед на пациентите, за да не допускат разпространение на коронавирус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки върнати автомобили и тази вечер на входовете на София
Десетки върнати автомобили и тази вечер на входовете на София
Трима задържани за катастрофата, причинила смъртта на Милен Цветков, искат постоянен арест за Кристиан Николов
Трима задържани за катастрофата, причинила смъртта на Милен Цветков, искат постоянен арест за Кристиан Николов